Luna trecuta, prin sistemul electronic de tranzactionare al Bursei la termen din Sibiu au fost realizate 14.062 contracte, din care 10.786 contracte futures, cu un volum de 179 miliarde lei si 3276 optiuni. Contractul leu/dolar a detinut cea mai mare pondere i valoarea tranzactiilor icheiate, peste 57%. Pentru sfirsitul acestei luni pretul de cotare al dolarului era, i data de 1 februarie, de 27.180 lei, ceea ce presupune o depreciere lunara a leului de 2,5 la suta.
Cotatiile futures ale USD au iregistrat scaderi
Operatorii bursei la termen de la Sibiu au realizat i perioada 22 ianuarie-1 februarie, corectii ale pretului de cotare a dolarului, pentru toate scadentele tranzactionate i piata. La baza acestor modificari a stat evolutia pietei spot, unde deprecierea medie zilnica a dolarului s-a mentinut de-a lungul perioadei mentionate la circa 30 de unitati.
in opinia lui Alice Oprea, seful Departamentului futures al bursei de la Sibiu, „operatorii asteapta conturarea modului i care echipa Nastase intentioneaza realizarea indicatorilor macroeconomici preconizati i bugetul pe acest an: temperarea ratei inflatiei i culoarul 26 – 30% si un deficit bugetar i jurul a 4% din PIB. Un rol important i evolutia cursului de schimb il vor avea, de asemenea, negocierile din aceste zile cu FMI, i vederea icheierii unui nou acord”. in opinia unui operator sibian isa, „inflatia ar putea, pe termen scurt, sa o ia iaintea deprecierii leului, i cazul i care pretul energiei electrice si al celei termice va creste. Nu trebuie uitat ca preturile la energia electrica nu au mai fost ajustate la cursul de schimb din noiembrie 2000, iar cele la energia termica din luna iunie a anului trecut. Iar comerciantii si producatorii profita de fiecare data de acest fapt, pentru a icarca cit mai mult preturile”.
Daca i data de 29 decembrie a anului trecut dolarul era cotat pentru scadenta februarie a.c. la 27.850 lei, treptat, pretul a intrat pe o panta descendenta. Astfel, i data de 25 ianuarie, dolarul era cotat la 27.215 lei/dolar, pentru ca la iceputul acestei luni pretul de cotare sa fie de 27.180 lei. Chiar daca tendinta din piata sibiana privind evolutia monedei nationale este pozitiva, exista si operatori care vad o depreciere mai mare a leului. Astfel, i data de 29 ianuarie au fost tranzactionate optiuni cu scadenta la sfirsitul acestei luni, la un pret de exercitare de 27.200 lei, prima fiind de 134 lei/optiune.
Pentru sfirsitul lunii martie, se anticipeaza un curs al dolarului de 27.960 lei. Daca primele contracte au fost tranzactionate la un pret de 28.500 lei, au urmat apoi doua corectii ale cotatiilor, ambele de 250 lei. „Previziunile operatorilor sunt, deci, din ce i ce mai optimiste si i ceea ce priveste evolutia dolarului pentru scadenta la 60 de zile, declara Alice Oprea. Cotatiile lor iau i calcul rolul de ancora antiinflationista pe care il are cursul leu/dolar i politica monetara a Ministerului Finantelor”.
Dupa ce primele contracte cu scadenta i aprilie s-au tranzactionat la un pret de 29.001 lei, a urmat o reasezare a pretului la 28.825 lei, ceea ce iseamna ca operatorii sibieni anticipeaza o reducere a ritmului deprecierii monedei nationale fata de dolarul american, atit pe termen foarte scurt (30 de zile), cit si i ceea ce priveste termenele considerate „idepartate” pe piata monetara din Rominia (luna aprilie).
Cu o pondere de aproape 40 la suta din numarul total de contracte realizate, paritatea euro/dolar s-a iscris si la iceputul acestui an pe primul loc i preferintele participantilor la tranzactii. Desele fluctuatii generate de aprecierea monedei unice europene i primele zile ale anului, urmate de scaderea ei i raport cu dolarul i a doua jumatate a lunii, situatie care s-a amplificat i zilele de 25 – 30 ianuarie, au adus i prim-planul pietei sibiene speculatorii. „Traderii si speculatorii au putut fructifica evolutiile sinuoase ale monedei euro pe pietele financiare internationale, considera
Alice Oprea. Astfel, preturile futures la care s-au realizat tranzactii s-au iscris itre un nivel maxim de 0,958 dolari, i data de 5 ianuarie, si un minim de 0,9170 dolari, iregistrat i penultima zi din ianuarie. in ultima sedinta de tranzactionare a lui ianuarie, pe fondul unui rebound al euro, paritatea a urcat la 0,9300 euro/dolar, optimismul operatorilor i ceea ce priveste euro fiind i crestere, trendul pe care acesta s-a iscris i ultimele luni fiind apreciat ca bullish”, a icheiat seful Departamentului futures al BMFMS.
„Dintii de ferastrau” ai euro nu au speriat
Pe pietele financiare internationale dolarul a continuat sa piarda teren i fata monedei unice europene, a doua reducere a dobinzii de referinta cu o jumatate de punct procentual, la care recurs Federal Reserve, nereusind sa provoace, asa cum anticipa o mare parte a analistilor, o rasturnare a situatiei monedei americane. Chiar beneficiind de sprijinul Trezoreriei Americane, dolarul n-a reusit un rebound i fata euro, ba mai mult, i prima zi a lunii februarie, moneda unica europeana a izbutit sa urce pina la un nivel maxim de 0,9445 dolari. Pe acest fond, i piata sibiana euro a cistigat i prima zi din februarie 151 de pips, urcind la un maxim de 0,9451 dolari. La cresterea monedei unice pe pietele internationale pot sta si ultimele declaratii ale lui Wim Duisenberg, presedinte Bancii Centrale Europene (BCE), referitoare la faptul ca mentinerea sub control a inflatiei i zona euro este prioritara, acesta solicitind o politica salariala moderata. De asemenea, BCE va cere guvernelor sa accelereze ritmul reformelor structurale si va urmari evolutia economica americana.
in ceea ce priveste preturile de cotare ale contractului leu/euro, acestea au coborit i perioada 22 ianuarie – 1 februarie pentru scadenta februarie de la 26.098 lei la 25.698 lei, i timp ce pentru scadenta la doua luni euro a pierdut 625 de unitati, coborind de la 26.750 lei la 26.125 lei. in data de 31 ianuarie au fost tranzactionate primele contracte leu/euro cu scadenta i aprilie, la un pret de 27.001 lei. Operatorii sibieni prognozeaza o crestere a euro, optiunile CALL pentru data de 30 aprilie fiind tranzactionate la un pret de exercitare de 27.100 lei, cu o prima de 100.000 lei/optiune.
Cotatiile futures depind de Guvern
8 februarie 2001, 12:00
Ultima modificare în 8 februarie 2001, 14:00
Luna trecuta, prin sistemul electronic de tranzactionare al Bursei la termen din Sibiu au fost realizate 14.062 contracte, din care 10.786 contracte futures, cu un volum de 179 miliarde lei si 3276 optiuni. Contractul leu/dolar a detinut cea mai mare pondere i valoarea tranzactiilor icheiate, peste 57%. Pentru sfirsitul acestei luni pretul de cotare al dolarului era, i data de 1 februarie, de 27.180 lei, ceea ce presupune o depreciere lunara a leului de 2,5 la suta.Cotatiile futures ale USD au i
Etichete: arhiva,
februarie,
ianuarie,
scadenta
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook