Au scăzut din nou cotațiile internaționale pentru cacao, cafea și zahăr
Prețurile globale ale cacao, cafea și zahăr au continuat să scadă vineri, pe fondul tensiunilor crescânde din piețele internaționale, după ce președintele american Donald Trump a introdus noi tarife vamale, iar China a răspuns cu taxe proprii asupra importurilor din SUA, conform unui raport Reuters.
Miercuri, Trump a impus un tarif general de 10% asupra majorității importurilor în SUA, cu taxe mult mai mari, de peste 50%, pentru anumite țări, ceea ce a declanșat o undă de vânzări pe piețele financiare globale. În același timp, țări precum Canada și China se pregătesc să răspundă cu măsuri similare.
Rabobank a avertizat, într-un raport, că această „eliberare comercială” ar putea duce la perturbări semnificative în fluxurile de marfă, în special din partea producătorilor cei mai afectați, care vor căuta noi piețe de desfacere în alte țări. Banca a subliniat, de asemenea, că cererea în noile piețe va veni cu un cost de eficiență mai ridicat.
Pe măsură ce „ziua represaliilor” se apropie, consumatorii americani de cafea și ciocolată ar putea să se confrunte cu prețuri mai mari, având în vedere tarifele de 21% impuse Coastei de Fildeș, cel mai mare producător mondial de cacao, și de 46% aplicate Vietnamului, al doilea mare producător de cafea, potrivit Reuters.
Contractele futures pentru cacao tranzacționate la Londra (pe bursa ICE), un reper global pentru prețurile de cacao, au scăzut vineri cu 3,6%, ajungând la 6.445 lire/tonă, după o scădere de 1,5% în ziua precedentă. La New York, cacao a pierdut 7,9%, ajungând la 8.555 dolari/tonă.
Deși tarifele ar putea reduce cererea de ciocolată în SUA, unii traderi consideră că pierderile la cacao sunt parțial limitate de problemele de aprovizionare, Coasta de Fildeș având o recoltă intermediară mult mai slabă decât în ultimii zece ani.
Statele Unite sunt cel mai mare consumator de ciocolată din lume
SUA, cel mai mare consumator de ciocolată, este și cel mai mare importator de cacao procesată, cum ar fi untul de cacao, din UE, Malaezia și Indonezia, țări care acum se confruntă cu tarife de 20%, 24% și 32%, respectiv.
Pe piața cafelei, Arabica a scăzut cu 3,9%, ajungând la 3,7030 dolari/livră, după o pierdere de 1% în ziua anterioară. Robusta a înregistrat o scădere similară de 3,9%, ajungând la 5.183 dolari/tonă.
Traderii avertizează că cererea este în scădere, iar tarifele vin într-un moment în care prăjitorii de cafea din SUA se confruntă deja cu dificultăți în a transfera costurile ridicate către consumatori. Un dealer a spus că, dacă noile tarife de 46% vor fi aplicate, Vietnamul ar putea fi exclus de pe piața americană, ceea ce ar crea un decalaj de preț de aproximativ 1.944 dolari/tonă față de Robusta provenind din Brazilia.
În cazul altor materii prime agricole, zahărul brut a scăzut cu 1,6%, ajungând la 18,8 cenți/livră, după o pierdere de 2,5% joi, iar zahărul alb a înregistrat o scădere de 1,3%, ajungând la 536,50 dolari/tonă, după o pierdere de 1,6% în sesiunea anterioară.