noua luni de activitate reprezinta pentru investitori un prim prilej de conturare a politicii de investitii pentru prima parte a anului viitor, perioada importanta, pentru ca aceasta cuprinde si adunarile generale ale actionarilor care aproba situatiile financiare anuale si repartizarea profiturilor. O definitivare a politicii de investitii in perioada dividendelor va avea loc dupa raportarea rezultatelor preliminate pentru 2004, asteptate in ianuarie-februarie 2005. Peste trei sferturi din companiile listate la BVB au raportat o activitate profitabila la sfarsitul lunii septembrie, ceea ce ne face sa credem ca si pentru sfarsitul anului va fi aceeasi raportare favorabila. In functie de politica actionarului majoritar, profiturile care se vor obtine vor fi repartizate catre finantarea investitiilor sau pentru distribuirea dividendelor. Cele mai vanate actiuni pentru dividende sunt cele emise de societatile de investitii financiare si de companiile unde actionari majoritari sunt salariatii, societati care au avut o politica constanta in acest sens. Marimea dividendelor intereseaza mai ales investitorii care au apetit de risc mai redus, dar reprezinta interes si pentru ceilalti investitori, ca o sursa de venit suplimentara.
Dividend sau contradividend?
In functie de evolutia pietei in primele luni ale anului viitor, investitorii vor decide daca vor astepta dividendele sau vor vinde actiunile inainte de data de referinta, cand pretul incorporeaza valoarea dividendelor, si le vor rascumpara dupa trecerea acestei date. In ultimii doi ani, s-a putut observa pe piata un astfel de comportament, mai ales pe actiunile SIF. Prin aceasta tactica, unii investitori prefera, in cazul in care piata evolueaza pe trend crescator, sa nu imobilizeze sumele de bani aferente dividendelor (care au termen de plata de maximum sase luni de la hotararea AGA), ci sa-si mareasca portofoliul, pentru ca pretul revine destul de rapid la nivelul de la care a scazut din cauza trecerii datei de referinta. Emil Ogica, vicepresedintele KTD Invest, considera ca in cazul unui randament al dividendului sub 5% este de preferat sa se adopte varianta primirii dividendelor: „La acest nivel de randament, comisioanele pe care investitorii trebuie sa le plateasca pentru vanzarea si apoi cumpararea actiunilor se apropie de randament, astfel ca investitorii vor avea castiguri foarte mici, fapt ce nu justifica un astfel de comportament investitional”. Cresterea preturilor actiunilor tranzactionate la BVB a determinat scaderea, an de an, a randamentului dividendelor. Prin aplicarea mediei ratei dividendelor pe ultimii trei ani asupra profitului net la noua luni anualizat a reiesit ca cel mai mare randament al dividendelor (la pretul actual din piata), in cazul in care politica companiei ramane neschimbata, l-ar putea aduce actiunile Eforie (11,51%), urmate de SIF Transilvania, cu un randament de 10,66%. Alte doua SIF-uri, Moldova si Oltenia, ar putea aduce randamente ridicate ale dividendelor, de 9,92%, respectiv 7,95%. In cazul in care actionarii Comelf Bistrita ar mentine politica de dividende din anii precedenti, actiunile acestei societati ar putea aduce un dividend brut de 6.138 lei/actiune, ceea ce la pretul actual din piata ar determina un profit de 7%.Dar nu toate societatile care au inregistrat profit si au o politica stabila de rasplatire a actionarilor acorda dividende. O metoda, mult mai apreciata de investitori, este capitalizarea profitului si acordarea unui numar de actiuni gratuite. Un exemplu, acum devenit clasic pe piata romaneasca, este Banca Transilvania.Totusi, anul viitor, investitorii trebuie sa ia in calcul cresterea impozitului pe dividende. Astfel, persoanele fizice vor plati anul viitor un impozit dublu (10% in loc de 5%) pentru dividendele pe care le vor incasa pentru anul 2004, desi profitul acestui an se va taxa cu un impozit de 25%, in loc de 19%, cu cat se va impozita anul viitor. Si impozitarea dividendelor pentru persoanele juridice va creste de la 10% la 15%.
Cotatiile mari reduc randamentul dividendelor
9 decembrie 2004, 12:00
Ultima modificare în 9 decembrie 2004, 14:00
noua luni de activitate reprezinta pentru investitori un prim prilej de conturare a politicii de investitii pentru prima parte a anului viitor, perioada importanta, pentru ca aceasta cuprinde si adunarile generale ale actionarilor care aproba situatiile financiare anuale si repartizarea profiturilor. O definitivare a politicii de investitii in perioada dividendelor va avea loc dupa raportarea rezultatelor preliminate pentru 2004, asteptate in ianuarie-februarie 2005. Peste trei sferturi din comp
Etichete: arhiva,
dividendelor
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Se nationalizeaza asigurarile pentru accidente de munca
- Diesel e mai rentabil la drum intins
- Baletul Vienez evolueaza la Bucuresti *****
- Cine iese presedinte in reteaua www?
- Actiunile bancilor isi continua cresterea
- Marile privatizari dubleaza investitiile
- OLAF a pus ochii pe 1,5 miliarde de euro
- Profituri in crestere la Bursa de Valori
- Mai multe „bilete” pentru SUA
- Truc