Societăţile care vor să se delisteze de la bursă o pot face mult mai ieftin în această perioadă, preţul acţiunilor fiind avantajos unei astfel de operaţiuni şi defavorabil noilor listări.
Anul trecut ar fi trebuit să fie anul listărilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Criza a dat însă peste cap toate calculele jucătorilor din piaţă, iar 2008 s-a transformat într-o perioadă neagră pentru piaţa de capital. Din cele peste zece proiecte de listare estimate pentru anul trecut, doar câteva s-au materializat. Cea mai importantă a fost apariţia Erste Bank pe piaţa internaţională a bursei, urmată de cea a Teraplast, ambele în primele luni. Scăderea care a urmat a amânat sau a stopat orice alt proiect de listare. Iar situaţia nu s-a schimbat aproape deloc până în prezent, singurele prezenţe noi de pe piaţa principală fiind emitenţi de pe Rasdaq.
Numărul emitenţilor de pe piaţa principală a BVB este, în prezent, de 70, cu doi emitenţi mai mult decât anul trecut. Capitalizarea bursieră a recuperat o parte din pierderile de anul trecut, însă mai are mult până la o revenire completă. Recuperarea capitalizării şi a lichidităţii de acum doi ani depinde foarte mult şi de apariţia unor noi companii la cota bursei. Iar aceasta este o foarte mare problemă în prezent. Mai mult, pe lângă absenţa noilor proiecte de listare, există şi posibilitatea ieşirii unor societăţi de pe piaţa reglementată.
Recent, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a obligat mai multe companii să desfăşoare oferte publice de preluare, ca urmare a depăşirii de către acţionarii majoritari a cotei de 33% din capitalul social. Ceea ce ar putea echivala cu o dispariţie a respectivelor acţiuni de pe piaţa liberă, în cazul în care minoritarii acceptă în bloc oferta şi îşi vând titlurile.
Fără IPO în ultimele 13 luni
Ultima ofertă publică iniţială (IPO) de la BVB a avut loc în luna mai a anului trecut şi a fost încheiată fără succes. Compania de construcţii Pomponio a încercat atunci să obţină 13 milioane de euro prin vânzarea a 25% din companie, însă subscrierile au însumat doar opt milioane euro, insuficient pentru închiderea cu succes a ofertei.
Absenţa IPO de anul acesta era de aşteptat, în condiţiile în care cotaţiile sunt la nivele foarte reduse, multiplii companiilor rămân de asemenea scăzuţi, iar interesul investitorilor este ca şi inexistent. Mai mult, apare un moment potrivit pentru delistare, în cazul în care acţionarii majoritari doresc acest lucru. La preţurile din prezent este foarte ieftin pentru o societate să se delisteze, cu costuri egale cu mai puţin de jumătate faţă de anul trecut sau acum doi ani. Până acum, de pe piaţa principală s-a delistat deja o companie, Policolor Bucureşti, care avea o capitalizare de circa 305 milioane lei la momentul ieşirii din piaţă. De asemenea, două societăţi de pe piaţa Rasdaq au părăsit piaţa liberă, Elsid Titu, Simcor Oradea şi Atlas Gip Ploieşti.
Se anunţă tot mai multe delistări
Problema numărului de emitenţi care va mai fi la bursă la sfârşitul anului se pune din cauza celor care au anunţat deja că vor demara procedurile de delistare. Rompetrol SA şi Asirom Bucureşti au acţiunile suspendate în vederea delistării, iar TMK Reşiţa, Ardaf Bucureşti, Electroceramica Turda şi Agras au lansat oferte de delistare. La acestea s-ar putea adăuga şi societăţile obligate să desfăşoare oferte publice de preluare, delistarea depinzând de preţul acţiunilor din ofertă. Rompetrol Rafinare Constanţa şi Rompetrol Well Services sunt cele mai importante companii care trebuie să lanseze oferte, acţionarul majoritar deţinând peste 70% din capitalul social.
Cum va reuşi BVB să contracareze tendinţa de reducere a numărului de emitenţi? „Vom continua road showurile de prezentare a avantajelor finanţării prin piaţa de capital, iar de anul viitor încercăm să extindem piaţa internaţională prin atragerea emitenţilor din străinătate“, spune Stere Farmache, preşedintele BVB. Totodată, conducerea bursei aşteaptă şi listările unor companii importante, dar care depind în cea mai mare parte de decizia autorităţilor. Printe acestea se găsesc Fondul Proprietatea, Romtelecom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi CFR, societăţi care însă nu vor putea fi listate mai devreme de anul viitor.
Cu alte cuvinte, 2009 are toate şansele să devină unul dintre cei mai grei ani în ceea ce priveşte numărul emitenţilor. Printre şansele de revenire ale bursei se mai numără intenţia de atragere la cota pieţei principale a 270 de companii lichide de pe piaţa secundară. Această transferare depinde însă de factori ce nu ţin de voinţa conducerii BVB, ci de deciziile CNVM şi ale Ministerului de Finanţe.
De anul viitor încercăm să extindem piaţa internaţională prin atragerea emitenţilor din străinătate, alături de noi companii din România.
Stere Famache, preşedinte BVB
70 de emitenţi are piaţa principală a BVB în acest moment, cu doi mai mult decât în 2008. Numărul ar putea fi redus din cauza delistărilor din această perioadă