Preţurile petrolului scad la nivel mondial!
Cotaţiile petrolului au încheiat săptămâna în scădere
Vineri, 17 februarie, preţurile petrolului au coborât cu aproape 3 dolari, astfel că au încheiat săptămâna în scădere.
Cotaţiile petrolului au fost puternic influenţate de îngrijorările că viitoarele majorări ale ratei dobânzii de către FED, banca centrală a Statelor Unite, ar putea afecta cererea şi de semnele unei abundenţe de ţiţei şi combustibili pe piaţă, notează jurnaliştii agenţiei Reuters.
Joi, 16 februarie, doi oficiali ai FED au avertizat cu privire la creşterile suplimentare ale costurilor de împrumut, care sunt esenţiale pentru a reduce inflaţia. Dolarul american s-a apreciat, făcând petrolul mai scump pentru deţinătorii altor valute.
Ţiţeiul Brent valorează 82,93 dolari/baril, iar cel WTI 76,24 dolari/baril
Vineri, contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 2,20 dolari, sau cu 2,6%, până la 82,93 dolari pe baril.
Cât despre preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI), acesta a scăzut cu 2,25 dolari, sau cu 2,9%, la 76,24 dolari pe baril.
Ambele valori de referinţă au consemnat o scădere săptămânală de peste 4%, mai scrie Reuters.
S-au ieftinit şi gazele pe piaţa europeană, revenind la cel mai scăzut nivel din ultimul an şi jumătate
Reamintim că tot vineri, 17 februarie, prețul gazului pe piața europeană a scăzut sub 50 de euro pe megawatt-oră, ajungând astfel de șapte ori mai mic decît maximul istoric înregistrat în primele zile ale războiului din Ucraina.
Temperaturile mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă au făcut ca prețul gazului în Europa să revină la un curs similar celui din septembrie 2021.
„Preţurile europene la gaze au scăzut cu 50% din noiembrie, datorită temperaturilor anormal de ridicate”, ce reduc nevoile de încălzire, „dar şi ca urmare a concurenţei limitate pentru gazul natural lichefiat (GNL) din partea Chinei, când măsurile anti-Covid erau încă în vigoare”, a spus Edoardo Campanella, analist la UniCredit.
La bursa TTF din Olanda, care este de referință în Europa, vineri dimineață, gazul se tranzacționa cu mai puțin de 50 de euro, pentru prima dată din septembrie 2021.
Scăderea prețului gazului este o veste bună pentru țările care se confruntă cu o inflație galopantă, însă există posibilitatea să nu dureze prea mult.