Vești de ultimă oră de pe piața mondială a petrolului!
Preţul petrolului a scăzut marţi cu aproape 10%, cel mai mare declin zilnic din ultimele patru luni
Marţi, 5 iulie, preţul petrolului a scăzut cu circa 9%. Este cel mai mare declin zilnic din data de 9 martie şi până acum.
Scăderea a venit pe fondul sporirii temerilor privind riscul unei recesiuni globale şi al restricţiilor din China, care ar putea reduce semnificativ cererea, notează agenţia Reuters.
Mai precis, cotaţia barilului de petrol „light sweet crude” cu livrare în luna august a scăzut marţi, 5 iulie, la 99,50 dolari (o scădere cu 8,93 de dolari).
Cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna septembrie a coborât la 102,77 dolari (o scădere cu 10,73 de dolari).
Scăderea cotaţiilor a afectat şi valoarea acţiunilor companiilor energetice.
Robert Yawger, director în cadrul Mizuho: „Suntem praf şi singurul mod în care putem explica acest declin este teama de recesiune. Simţim presiunea.”
Scăderi şi ale cotaţiilor la gaze naturale, dar şi în rândul pieţelor bursiere din Europa
Nu doar cotaţiile petrolului au scăzut marţi, ci şi cele ale gazelor naturale, totul în timp ce pieţele bursiere din Europa au înregistrat declinuri semnificative.
Datele privind indicatorul PMI pentru zona euro arată că acesta a scăzut în iunie la cea mai redusă valoare din ultimele 16 luni, ceea ce sugerează că zona euro a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de doar 0,2%.
În cazul în care ne vom confrunta cu o recesiune care va afecta semnificativ cererea de energie, ar putea apărea fluctuaţii majore ale preţurilor.
Andy Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates: „Piaţa materiilor prime poate fi destul de nemiloasă când este recesiune şi livrările sunt mai ridicate decât cererea.”
Moneda euro s-a prăbuşit în raport cu dolarul american
Tot marţi, moneda unică europeană a coborât până la un curs de 1,03 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.
Motivele acestei deprecieri a euro sunt riscurile create de invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia preţului gazelor naturale pe care a provocat-o războiul din ţara vecină.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, a majorat preţul pentru ţiţeiul livrat în august pentru cumpărătorii din Asia aproape de un nivel record, din cauza ofertei restrânse şi a cererii solide.