Cotațiile ROBOR joi, 6 iulie 2023. Banca Națională a României (BNR) a publicat ultimele informații privind indicii ROBOR la trei luni, la șase luni și la 12 luni. Iată ce trebuie să știe românii care au credite bancare.
ROBOR joi, 6 iulie 2023. Indicele ROBOR la șase luni a crescut
Joi, 6 iulie 2023, în jurul orei 11:00, Banca Națională a României (BNR) a transmis ultimele date despre cotațiile ROBOR.
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat la 6.53%.
Indicele ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6.63%.
Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat 6.80.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia sa este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.
IRCC a scăzut la 5,94% pe an
Vă amintim că, luni, IRCC a scăzut la 5,94% pe an. Valoarea sa este aferentă primului trimestru din 2023, fiind folosită de instituțiile de creditare în perioada iulie 2023 – septembrie 2023, adică în perioada trimestrul trei din acest an.
Indicele IRCC este de două feluri: zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de către Banca Națională a României (BNR) în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. IRCC trimestrial, cel folosit la creditele bancare, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.
IRCC va scădea în iulie 2023, iar dobânzile la credite vor avea o tendință descendentă
Deși în trimestrul al doilea al acestui an, avea valoarea de 5.98%, pentru următoarele trimestre, valoarea IRCC va fi în jur de 5.93% sau chiar mai mică. Acest lucru va genera și o mică nesemnificativă a ratelor aferente creditelor cu dobândă variabilă. Cu toate acestea, în trimestrul al treilea al acestui an, IRCC va scădea pentru prima dată în ultimii doi ani.
„Recomandarea este ca în perioada următoare, dacă nu este vreo urgență care nu suportă amânare, să ne abținem în a accesa credite noi, mai ales credite ipotecare pentru că încă suntem într-o perioadă foarte incertă, cu război la graniță, cu inflație mare, lucruri care pot să ne impacteze veniturile și coșul de consum, creditele fiind o povară suplimentară pe care o luăm.
Dobânzile la credite sunt foarte mari. Pentru un credit ipotecar cu dobândă variabilă, DAE poate să ajungă aproape de 9-10%. O dobândă de 9% pe o perioadă de 30 de ani, înseamnă un total de rambursat de trei ori mai mare față de suma împrumutată”, a declarat recent Ion Soltinschi, consultant Mr. Finance.