Banca Națională a României (BNR) a emis ultimele date privind cotațiile ROBOR pentru miercuri, 29 martie.
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat la 6,85%. Cu o zi în urmă valoarea care s-a înregistrat a fost tot de 6,85%.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă a stagnat la 7,20%. Marți, 28 martie și luni 27 martie s-a înregistrat aceeași valoare.
Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, este de 7,55%. Acestă valoare s-a înregistrat și luni, dar și marți.
Valoarea indicelui ROBOR la începutul anului
La începutul anului 2022, indicele ROBOR la trei luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%. Indicele ROBOR la șase luni a coborât la 7,26%, de la 7,28% anterior, iar indicele ROBOR la 12 luni a coborât 7,62%, de la 7,64% pe an.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.
În mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
De ce este influențată evoluţia ROBOR
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.
Trebuie menționat că evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
În altă ordine de idei, indicele IRCC, în funcție de care se calculează dobânzile pentru creditele luate începând din mai 2019, va crește de la 1 aprilie 2023, ceea ce înseamnă că ratele oamenilor care au credite bazate pe această dobândă vor crește.