Acestea sunt cotaţiile principalilor indici ROBOR pentru ziua de joi, 27 octombrie? Date oficiale de ultimă oră, prezentate de Banca Naţională a României (BNR).
Cotațiile ROBOR. La cât au fost cotați astăzi, 27 octombrie, indicii ROBOR la 3, 6 și 12 luni?
Potrivit datelor prezentate joi de către BNR, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a rămas joi la aceeași valoare de 8,21% cât era cotat și miercuri.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, nu s-a modificat nici el față de cotația de 8,31% din şedinţa precedentă.
Indicele ROBOR la 12 luni a crescut joi, acesta fiind cotat la valoarea de 8,43%, de la 8,42% în ședința de miercuri.
Toți românii vor trebui să aibă cont la bancă?!
Tot legat de bănci, potrivit unui nou proiect de lege ce se află în Parlament, toți românii ar putea fi obligați să dețină un cont bancar, fără comisioane financiare, unde să i se poată face plățile de natură salarială sau a beneficiilor sociale, în scopul de a facilita relația cu statul.
Astfel, potrivit proiectului de lege, băncile din România vor fi obligate să le deschidă românilor conturi bancare, fără a le cere însă niciun comision.
„Logica economică ne spune că o dată ce un număr mai mare de români are un cont bancar şi eventual un card ataşat, creşte gradul în care comunitatea face parte activ din circuitul economic.
Mai simplu, a deţine un cont şi un card înseamnă că poţi avea acces la servicii mai bune, la produse mai ieftine. De asemenea, prin prezenta lege ne propunem să oferim oportunitatea fiecărui cetăţean să aibă opţiunea stabilirii unei relaţii predictibile şi unitare cu instituţiile statului.
Să renunţăm uşor, uşor la birocraţie, la statul la cozi la ghişee sau casierii, să ne uşurăm viaţa reciproc: a contribuabilului, dar şi a funcţionarilor. Statisticile spun că neîncrederea este mare în rândul acestor categorii: “Cine îţi dă azi ceva pe gratis fără vreun interes ascuns?” Doresc să transmit însă foarte clar: există un interes al statului, deloc ascuns şi foarte legitim.
Românii trebuie să facă parte din circuitul economic bancarizat ca parte a eforturilor de bunăstare. Economia nu poate creşte sănătos decât într-un ecosistem transparent şi digitalizat. (…) Cel mai probabil vom încuraja atragerea de fonduri europene pentru campanii insistente de comunicare adresate categoriilor sociale vulnerabile, cu acces redus la informaţie şi educaţie financiară.
Faptul că aproape trei români din patru nu au acces la această informaţie este îngrijorător şi trebuie corectat. Crizele multiple de azi, suprapuse şi interconectate, pot fi trecute ceva mai uşor în condiţiile unei bancarizări crescute a cetăţenilor din România”, a explicat George Tuţă, deputat PNL, unul dintre inițiatorii proiectului legislativ.