Indicele bancar ROBOR se află într-o ușoară scădere.
Potrivit datelor furnizate la începutul acestei săptămâni de Banca națională a României, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut luni la 8,15%, de la 8,16% valoare înregistrată în şedinţa precedentă.
Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 8,28% cât a fost în şedinţa precedentă.
Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat la 8,44%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.
Evoluția ROBOR, influențată de o serie de factori cheie
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală. Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.
În context, trebuie spus că Parlamentul României are în intenție să voteze o nouă lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare. Inițiatorii vor ca prin această lege, toți românii să aibă garantat un cont, fără comisioane financiare, unde să i se poată face plățile de natură salarială sau a beneficiilor sociale, în scopul de a facilita relația cu statul.
Toți românii vor avea cont la bancă fără comision
Astfel, potrivit legii, băncile din România vor fi obligate să le deschidă românilor conturi bancare fără a le cere însă niciun comision.
Potrivit legii, Banca Națională a României (BNR) are obligația de a pune la dispoziția consumatorilor un site internet cu acces gratuit unde sunt comparate comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată, cel puțin pentru anumite servicii specificate în lege. Site-ul internet oferă inclusiv informații cu privire la sediile prestatorilor de servicii de plată și la localizarea bancomatelor și a automatelor ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote și monede ale acestora.
Semnatarii acestei legii sunt de părere că existența unui cont de bază pentru fiecare cetățean va îmbunătăți relația acestuia cu statul, în sensul optimizării transferurilor, printre care: primirea indemnizațiilor sociale, plata taxelor și a impozitelor.