Cotațiile ROBOR pentru marți, 14 februarie. Date oficiale BNR pentru românii cu credite

Robor

Cotațiile ROBOR pentru marți, 14 februarie. Date oficiale BNR pentru românii cu credite. Banca Națională a României (BNR) a transmis ultimele cotații ROBOR pentru marți, 14 februarie. Iată ce trebuie să știe românii care au credite la bănci.

Marți, 14 februarie 2023, Banca Naţională a României (BNR) a publicat noile valori ale indicilor ROBOR.

Cotațiile ROBOR, marți, 14 februarie

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a rămas, marți la aceeași valore înregistrată anterios,  la 7,09%.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut, marți, la 7,43%, de la 7,45%, cât a înregistrat în ședința precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 7,80% de la 7,82%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Cotațiile ROBOR, luni, 13 februarie

Luni,  13 februarie 2023, Banca Naţională a României (BNR) a publicat noile valori ale indicilor ROBOR.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut luni la 7,09% de la 7,11%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 7,45%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 7,82% de la 7,84%.

Evoluția ROBOR

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

În 2022, creșterea accelerată a dobânzilor la creditele în lei a determinat un număr mare de cetățeni români să treacă la credite în euro, însă odată cu creșterea ROBOR și IRCC, se majorează și Euriborul. Banca Centrală Europeană a majorat deja dobânda cheie cu 0,5%, anunțându-se o creștere și în luna martie, decizie care îi va afecta pe toţi românii care au credite în euro.

De exemplu, un român care are un credit de 100.000 de euro, luat pe o perioada de 30 de ani, achita, anul trecut, 446 de euro, însă acum plătește 630 de euro.

În cazul în care Euriborul va ajunge la 3%, rată va crește până la 665 de euro, iar dacă Euriborul va ajunge la 5%, rata va crește până la 800 de euro.