Banca Națională a României (BNR) a transmis vineri, 12 mai 2023, ultimele date privind cotațiile ROBOR, urmărite de românii care au rate bancare.
Evoluția indicelui ROBOR vineri, 12 mai
Astfel, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut la 6.64%.
Indicele ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6.78%
În ceea ce privește indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a rămas la valoarea de 7.01%.
Indicele ROBOR joi, 11 mai
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a rămas la 6.65%, cât a fost cu o zi în urmă.
Indicele ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la 6.79%, cât a fost cu o zi în urmă.
În ceea ce privește indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, acesta a scăzut la 7,01% față de 7.02%, valoarea înregistrată miercuri 10 mai.
IRCC este 5,98% pe an
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,98% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,71%.
În mai 2019, a intrat în vigoare acea Ordonanță de Urgență (OUG), care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă și a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Amintim că, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază, în linie cu estimările analiştilor, şi a anunţat că din iulie nu va mai reinvesti banii din datoria scadentă în cadrul programului de achiziţiile de active (APP – asset purchase programme), de 3.200 miliarde de euro.
Începând cu data de 10 mai, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,75%, 4% şi, respectiv, 3,25%.