Cota de piață a sistemului de operare Microsoft Windows este în continuă scădere, în ciuda vânzărilor foarte bune înregistrate de Windows 7. Cu toate acestea, Windows este liderul suprem pe piața sistemelor de operare, iar orice afirmație legată de "moartea" Windows pare nefondată.
Totuși, trendul descendent se simte în cifre: cota de piață a scăzut sub 90%, deși Linux nu a înregistrat nicio creștere a cotei: sub 1% din piață și în iulie 2010, și în mai 2011.
Ba dimpotrivă, și despre Linuz se poate spune că a înregistrat pierderi: de la 0,93% anul trecut, la 0,91% în mai anul acesta.
Sistemele de operare de la Apple au creșteri de cotă, însă nu spectaculoase: pentru Mac de la 5,06% la 5,32% într-un an, iar iOS de la 1,06% la 2,38%.
Cel mai probabil, așa cum se arăta într-un grafic recent, scăderea cotei de piață a sistemului de operare Microsoft Windows este cauzată de reducerea vânzărilor de PC-uri, care se vând cu sistemul de operare preinstalat.
Vânzările de PC-uri nu au scăzut la modul acesta nici măcar când s-a lansat Vista și nici când recesiunea era în floare.
Pentru prima dată, creșterea vânzărilor de PC-uri a fost negativă în luna martie.
Existența smartphone-urilor și a Ipad-urilor permite utilizatorilor să facă reduceri de mii de dolari a cheltuielilor care până acum au fost îndreptate către un Windows, spunea nu demult, celebrul investitor Roger McNamee, care a arătat că Microsoft Windows se află în punctul de unde nu mai are cum să crească.