Deși părea că popularitatea sa este în scădere drastică, Vladimir Putin se bucură de încrederea a 76,8% dintre ruși, iar 73,2% aprobă activitatea șefului statului, arată un sondaj realizat de Centrul Național pentru Studierea Opiniei Publice (VȚIOM).
76,8 la sută dintre participanții la sondaj au declarat că au încredere în Vladimir Putin, relatează agenția RIA Novosti.
Printre liderii de la categoria încredere se regăsesc, de asemenea, șeful Guvernului, Mihail Mișustin (59,9%) și liderului Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov (32,3%).
Activitatea președintelui Rusiei este pe placul cetățenilor
Totodată, 73,2 la sută dintre cetățenii Rusiei aprobă activitatea președintelui, cea a Guvernului este aprobată de 48,5%, iar a premierului, de 51,4% dintre persoanele intervievate.
Sondajul național de opinie al VȚIOM-Sputnik a fost realizat în perioada 17-23 iulie 2023. La el au participat 1600 de ruși cu vârs de 18 ani și peste. Metoda de sondaj a fost interviul telefonic prin eșantionare aleatorie stratificată pe două baze de numere fixe și mobile.
Eșantionul se bazează pe lista completă a numerelor de telefon activate pe teritoriul Rusiei. Pentru acest eșantion aleatoriu (probabilitate), cu o probabilitate de 95%, marja de eroare nu depășește un procent pentru datele colectate în decurs de șapte zile (11 200 de persoane).
Spionajul britanic spune că Putin ar putea fi asasinat
Un fost spion al agenției britanice MI6, care a condus biroul pentru Rusia între 2006 și 2009, susține că liderul de la Kremlin va cădea, iar Occidentul trebuie să „se pregătească pentru sfârșitul erei Putin”. Controlul, cândva incontestabil al lui Putin asupra Rusiei pare să fie încheiat, după două decenii ale acestuia la putere, în urma rebeliunii mercenarilor Wagner și a războiului dezastruos din Ucraina.
Experții au avertizat că „păianjenii otrăvitori” ai Kremlinului caută sânge, după revolta extraordinară a lui Evgheni Prigojin.
Prezentând posibile scenarii, Christopher Steele, fost spion MI6, spune că tiranul ar putea fi asasinat de rebeli interni sau de un complot din afara Rusiei. Dar el a explicat că, cel mai probabil, finalul pentru Putin va fi o mișcare „violentă” de a-l ucide sau de a-l răsturna.
Steele dă crezare și „surselor foarte credibile care spun că președintele rus este bolnav de ceva vreme”, sugerând că Putin ar putea muri brusc de boală.
Putin ar putea fi înlăturat de o rebeliune armată sau chiar ar putea decide că este timpul să demisioneze la următoarele alegeri din martie 2024, a adăugat Steele. Dar el a explicat că cel mai probabil final pentru Putin va fi o mișcare „violentă” de a-l ucide sau de a-l răsturna. Fostul spion a dezvăluit că directorul FSB, Aleksander Bortnikov, ar putea fi unul dintre cei care ar putea prelua puterea de la Putin.