Studiul National de Audienta a ajuns la al patrulea val de masuratori (perioada mai 2002 - aprilie 2003). Din "val in val", audienta cotidianului Libertatea a crescut, ajungand conform ultimului val de masuratori la un numar mediu de 1.005.000 de persoane pe editie. Comparand recentele rezultate cu cele ale valului anterior (martie 2002 - februarie 2003), se constata ca Libertatea este singurul ziar national care a inregistrat o crestere a audientei. Celelalte ziare din piata au inregistrat scad
Studiul National de Audienta a ajuns la al patrulea val de masuratori (perioada mai 2002 – aprilie 2003). Din „val in val”, audienta cotidianului Libertatea a crescut, ajungand conform ultimului val de masuratori la un numar mediu de 1.005.000 de persoane pe editie. Comparand recentele rezultate cu cele ale valului anterior (martie 2002 – februarie 2003), se constata ca Libertatea este singurul ziar national care a inregistrat o crestere a audientei. Celelalte ziare din piata au inregistrat scaderi ale numarului de cititori. Asistam la o scadere reala a audientei ziarelor nationale in mediul urban? „Scaderea audientei ziarelor nationale in ansamblu nu este reala, in general”, afirma Arina Ureche, directorul proiectului SNA. „Usoara scadere a numarului de cititori care se constata din cifrele livrate de SNA este explicata prin scaderea universului studiat, conform Recensamantului populatiei din 2002, comparativ cu cel utilizat la livrarile precedente de rezultate, explica Arina Ureche. Aceasta diminuare a universului (de la 6,6 milioane persoane la 6,2 milioane persoane, nota red.) a condus la o diminuare a numarului de cititori ai unui titlu, cu toate ca audienta publicatiilor exprimata ca procent din univers nu a suferit modificari semnificative fata de livrarea precedenta a rezultatelor SNA.” Pentru o evaluare obiectiva a evolutiei audientelor – propune Arina Ureche – trebuie luata in considerare audienta exprimata ca procent din universul cercetat, fata de care scaderea nu este semnificativa, in unele cazuri incadrandu-se in marja de eroare a studiului.
Daca extindem comparatia cifrelor din recentul val cu cele din primul val (octombrie 2001 – iulie 2002), constatam ca toate ziarele au pierdut cititori, cu exceptia Libertatii, care a cunoscut o crestere a audientei de 16,3% (de la 841 de mii la un milion de cititori pe editie). A scazut interesul romanilor pentru ziarele nationale? „Nu putem vorbi de o scadere la nivel general a numarului de cititori de ziare, poate doar de o usoara modificare a preferintelor cititorilor de ziare care aleg un titlu in locul altuia”, considera Arina Ureche.
Pe de alta parte, SNA ofera o cifra foarte interesanta: 42,8% din romanii ce traiesc in orase cu mai mult de 50.000 de locuitori, avand varste intre 14 si 64 de ani, citesc zilnic cel putin unul dintre ziarele incluse in masuratorile studiului. Este o cifra relativ modesta, care arata ca lectura ziarelor nu a devenit o obisnuinta pentru romani.
Audienta ziarelor nationale
* Penetrarea (Cititori pe Aparitie – CpA) reprezinta numarul mediu de persoane care au citit/rasfoit o editie a publicatiei si este exprimata mii de cititori din univers.
Univers: populatia din centre urbane cu mai mult de 50.000 de locuitori (46 de orase plus Bucurestiul), persoanele cu varste cuprinse intre 14 si 64 de ani; 6.262.000 persoane (mai 2002-aprilie 2003).
Esantion reprezentativ: 15.000 de persoane Marja de eroare (pentru esantionul reprezentativ): ą0,8%