Compania va obţine şi "vinuri noi de Cotnar", care vor înlocui în piaţă o parte din cele pe care momentan România le importă din "Lumea nouă".

"Cotnari va prelucra în continuare strugurii din cele patru soiuri tradiţionale de pe o suprafaţă de circa 1.400 de hectare, din totalul celor 1.700 de hectare pe care le are în proprietate. Dar, în afară de de vinurile tradiţionale produse în prezent în podgoria Cotnari, piaţa, influenţată de vinurile apărute în ‘Lumea nouă’, a început de câţiva ani să ceară şi ‘vinuri noi’. Datorită acestui aspect, a apărut şi în podgoria Cotnari necesitatea producerii unor vinuri roşii, a unor vinuri albe seci din categoria celor aromate şi, de ce nu, chiar şi ceva mai îndrăzneţ – o Grasă de Cotnari sec sau o Busuioacă de Bohotin sec", se menţionează în comunicatul companiei.

În acest context, este nevoie de o altă tehnologie de vinificaţie, de o altă cramă şi de oenologi noi, astfel că a apărut ideea de a înfiinţa la Cotnari o Casă de Vinuri. Locul ales este Castelul Vlădoianu, locul unde, în perioada interbelică, fostul guvernator producea vinuri de pe cele 50 de hectare de vie pe care le avea în proprietate.

Strugurii produşi la compania Cotnari, de pe diferenţa de aproximativ 300 de hectare (100 hectare Fetească Neagră, 75 hectare Busuioacă de Bohotin, 75 de hectare Tămâioasă Românească şi 50 de hectare Grasa de Cotnari) vor fi vânduţi, către Casa de Vinuri Cotnari şi vor fi prelucraţi după noile metode de vinificaţie.

Lansarea oficială a Casei de Vinuri Cotnari va avea loc în zilele următoare, în cadrul târgului Good Wine Bucureşti.

Compania Cotnari va rămâne întotdeauna producătorul vinurilor tradiţionale din podgoria Cotnari. Va produce în continuare vinurile desert din soiurile Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească şi Fetească albă, vinuri care se pretează la învechire în vinotecă. De asemenea, va produce şi vinurile seci obţinute din soiul Frâncuşă de Cotnari, dar şi sortimente de vinuri albe obţinute prin cupajarea celor de mai sus.

Tehnologia tradiţională de obţinere a acestor vinuri îmbinate cu cea modernă, supravegheată de oenologi, dau vinurilor obţinute în podgoria Cotnari acel plus de calitate care le-a făcut medaliate pe întreg mapamondul. În ultimii ani, numărul medaliilor obţinute de Cotnari este de ordinul sutelor.