Cotroceniul propune dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea prostituţiei

Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice a lansat azi un raport în care recomandă dezincrimarea consumului de droguri, pentru a „aduce la suprafaţă consumatorii, dar şi legalizarea sexului comercial, ca o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală”. Raportul, intitulat „Riscuri şi inechităţi sociale în România” conţine un paragraf intitulat „Propuneri privind limitarea consumului de droguri ilegale, a pro

Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice a lansat azi un raport în care recomandă dezincrimarea consumului de droguri, pentru a „aduce la suprafaţă consumatorii, dar şi legalizarea sexului comercial, ca o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală”.

Raportul, intitulat „Riscuri şi inechităţi sociale în România” conţine un paragraf intitulat „Propuneri privind limitarea consumului de droguri ilegale, a prostituţiei şi răspândirii infecţiei cu virusul HIV”.  Printre aceste propuneri, autorii enumeră „dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului!) pentru a aduce la „suprafaţă” consumatorii”.

Automate cu seringi la colţul străzii

„Recent s-au deschis în multe oraşe ale ţării (Braşov, Bacău, Galaţi, Hunedoara, Brăila, Iaşi, Bucureşti) magazine care vând produse etnobotanice ce au acelaşi efect ca drogurile ilegale uşoare şi efectele lor sociale nu par a fi vizibile. Consumul de droguri trebuie descurajat dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave” se mai arată în raport. Cei care au făcut studiul recomandă chiar introducerea de automate cu fise în cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile, automate de unde se pot achiziţona seturi sterile de injectare.

Raportul porneşte de la estimarea că în România există 28.000 de consumatori de droguri, majoritatea în Bucureşti (24.000). Conform ultimelor date prezentate de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), citate de autorii raportului, se apreciază pentru anul 2007 existenţa unui număr de aproximativ 17.000 consumatori de droguri injectabile.

UPDATE
Dezbatere în revista „Capital”

La începutul lunii iunie, revista „Capital” a lansat o amplă dezbatere legată de legalizarea drogurilor uşoare şi de efectele pe care această măsură le-ar putea avea.

„Legile dure împotriva consumului  nu reuşesc să oprească sau să controleze vânzarea către minori, aşa cum se întâmplă în cazul alcoolului sau ţigărilor. Un sondaj recent realizat printre elevii de generală şi liceu (şcoli din judeţul Buzău) arată că, în ilegalitate, piaţa drogurilor îşi caută clienţii şi printre grupele vulnerabile de vârstă. Potrivit sondajului, singurele droguri oferite gratuit minorilor, chiar la şcoală, sunt cele ilegale (de la marijuana sau haşiş până la mult mai periculoasa heroină). Comercianţii de alcool şi tutun nu au nevoie să facă un astfel de sampling ilegal, atâta timp cât îşi găsesc suficienţi clienţi aflaţi la vârsta la care au discernământ”, se arăta în articol.

Câştig pentru buget  şi economie

În 2007, s-au confiscat în România 2,12 to­ne de canabis şi sute de kilograme de droguri de sinteză. La buget au intrat însă mai puţin de 33.000 de euro din valorificarea altor bunuri  confis­cate de la traficanţi. Statele care iau în calcul legalizarea anticipează, din taxare, venituri de ordinul sutelor de milioane sau miliardelor de dolari, după mărimea pieţelor, consemna articolul „Legalizarea, singura ieşire din războiul drogurilor”.

Un câştig suplimentar îl poate aduce în turism atitudinea tolerantă faţă de droguri. „Pentru a deveni oportuni­tate pentru un turism civilizat nu este însă suficientă simpla legalizare. Ca să atragi turişti de calitate, ca în Amsterdam, nu ca în America de Sud, unde ai acces uşor şi la droguri şi la prostituţie la orice colţ de stradă, e nevoie de integrarea într-un concept de imagine bine structurat“, spune Ciprian Enea, consultant Best Turism, precizând că e necesară o infrastructură  specială, greu de obţinut într-o ţară care se descurcă greu şi cu modele de turism mai puţin sofisticate, de genul „pe urmele lui Dracula“.

Jumătate dintre consumatori, dependenţi de heroină

În funcţie de drogul principal consumat, 49% dintre consumatorii de droguri au solicitat tratament pentru dependenţa de heroină, 17% pentru alcool, 9% au solicitat tratament pentru consumul de substanţe hipnotice şi sedative, 9% au solicitat tratament pentru consumul de tutun, 3,4% pentru consumul de canabis, 1,4% pentru substanţe stimulante, 1,2% pentru alte opiacee, 1% pentru substanţe volatile şi 9% altele (substanţe antalgice, antiepileptice, antiparkinsoniene), se mai precizează în raport.

Centre de servicii pentru prostituate

În ceea ce priveşte prostituţia, raportul recomandă „legalizarea sexului comercial (nu şi intermediarilor de servicii sexuale)” care „ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală. „Impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera totuşi efecte nedorite” arată totuşi experţii comisiei prezidenţiale. Se mai propune  „înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă (medicală, socială, psihologică) şi de prezervative oferite gratis ar ameliora însă situaţia acestora”.

Românii şi dependenţii de droguri

Răspunzând la întrebarea pe cine ar accepta ca vecin dintr-o listă de categorii minoritare, o proporţie de 76% dintre oameni refuză vecinătatea persoanelor dependente de droguri, 69% refuză vecinătatea alcoolicilor, 61% refuză vecinătatea homosexualilor, iar 49% refuză vecinătatea romilor/ţiganilor.

UPDATE 2
Precedentul EBA

În plină campanie electorală pentru Parlamentul European, fiica cea mică a preşedintelui, Elena Băsescu a spus că ar fi de acord cu legalizarea drogurilor uşoare.

„Dacă în unele ţări, ca în Olanda şi în America aceste droguri sunt permise, mă refer la marijuana… probabil că voi fi de acord cu această iniţiativă”, a spus Elena Băsescu, răspunzând unei întrebări, la un post de televiziune. Fiica preşedintelui şi-a amintit atunci că în campusul în care a locuit când a studiat în Statele Unite consumul de marijuana era legal. 

DETALII:
Descarcă aici Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice.
Citeşte şi Legalizarea, singura ieşire din războiul drogurilor.

COMENTARIU CAPITAL.ro