Potrivit ultimelor date oficiale, Statele Unite ale Americii, în continuare cea mai afectată ţară de pandemia de SARS-CoV-2, a depăşit pragul de 500.000 de morţi. Înainte de acest moment, jurnaliştii de la Rai News arătau că virusul a ucis mai mulţi americani decât principalele trei războaie la care aceştia au participat de-a lungul istoriei.
La un an de la începerea pandemiei de COVID-19, SUA se apropie de tristul record de 500.000 de morți. Conform datelor făcute publice duminică de Universitatea Johns Hopkins, decesele sunt în prezent de aproape 499.000. „Nu am mai văzut nimic similar în ultimii 102 ani, de la epidemia de gripă din 1918”, a afirmat virusologul Anthony Fauci.
Decesele au depăşit suma victimelor din cele mai mari trei războaie în care au fost implicate Statele Unite
Publicația „New York Times” a oferit grafic o cheie pentru înțelegerea impactului devastator al pandemiei de COVID-19 în SUA: în pragul de 500.000 de morți – cifrele oficiale în acest moment raportează 498.897 -, numărul deceselor este mai mare decât suma victimelor celor mai mari trei conflicte la care a participat America: Primul și al Doilea Război Mondial și Războiul din Vietnam, relatau luni jurnaliştii Rai News.
Cu 28.078.813 de infectați, Statele Unite dețin un record trist în lume, iar la nivel global datele sunt catastrofale, având în vedere că virusul a infectat până în prezent 111.365.522 de persoane, dintre care 2.466.241 și-au pierdut viața. În ultimele 24 de ore, sunt 267.212 persoane infectate și 5.515 decese.
Joe Biden ţine un moment de reculegere în memoria victimelor
Președintele american Joe Biden a anunțat deja că va comemora printr-un minut de reculegere decesele cauzate de coronavirus în Statele Unite. Depășirea acestui prag se așteaptă să fie atinsă luni, astfel încât Casa Albă a transmis un comunicat: Biden va ține un discurs la apus în cinstea celor care și-au pierdut viața. La ceremonie, care include aprinderea lumânărilor, vor participa și prima doamnă Jill Biden, vicepreședintele Kamala Harris și soțul ei Doug Emhoff.
La nivelul țărilor luate separat, Statele Unite rămân de departe cea mai afectată națiune, dar și alte țări înregistrează un nivel constant de infectări: în India sunt 11 milioane de persoane infectate, puțin peste 10 milioane în Brazilia, în Rusia infectările au ajuns la 4,16 milioane, în timp ce în Marea Britanie puțin peste 4 milioane. Urmează Franța (3,59), Spania (3,13), Italia (2,80), Turcia (2,63), Germania (2,39), Columbia (2,22), Argentina (2,06) și Mexic (2,04).
Ministrul german al Sănătății: Numărul infectărilor crește în continuare
Sunt 4.369 de cazuri noi de coronavirus confirmate și 62 de decese în ultimele 24 de ore în Germania, unde numărul total de persoane infectate a crescut la 2.390.928, iar cel al deceselor la 67.903, potrivit datelor de la Institutul Robert Koch (RKI), agenția însărcinată de guvernul berlinez pentru a monitoriza evoluția pandemiei în țară, date ce au fost publicate în ziua în care 10 din cele 16 landuri germane își redeschid școlile.
Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a cerut „precauție”, deoarece „numărul infectărilor crește în continuare”, din cauza, printre altele, a variantei englezești deosebit de contagioase. Intervievat de postul de radio ARD, Spahn a explicat că profesorii ar putea fi vaccinați mai devreme decât era prevăzut.