America este angajată de ani buni într-o competiție acerbă de putere cu China și Rusia, pentru modelarea viitoarei securități și a arhitecturii economice a lumii.

Dar abilitatea Americii de a performa eficient în această competiție depinde acum și de modul în care va gestiona răspunsul la pandemia COVID-19. Dar și la viitoarele pandemii și de cât de repede își poate redeschide economia. Dacă va reuși să pună capăt pandemiei, SUA vor putea să-și redobândească vitalitatea economică și să-și mențină capacitatea de superputere globală pentru următorii 50 de ani.

Imunizarea a unui număr mare de americani rămâne o posibilă abordare pentru a pune capăt rapid pandemiei Covid-19. Continuarea pandemiei și orice întârziere în redeschiderea economiei vor afecta creșterea economică pe termen lung a SUA.

De asemenea, vor avea impact negativ asupra capacității Americii de a menține un avantaj competitiv în fața Chinei, Rusiei și altor rivali strategici.

Impactul economic

Potrivit Băncii Mondiale, PIB-ul SUA în 2020 a scăzut cu 2,3% după ce a crescut de la 20,58 trilioane de dolari în 2018 la 21,433 trilioane de dolari în 2019.

Între acești doi ani, PIB-ul a avut o creștere netă de 1,375 de miliarde de dolari. Mai mult, între 2010 și 2019, PIB-ul SUA a câștigat o creștere pozitivă netă de aproximativ 500 de miliarde de dolari anual. Cu toate acestea, PIB-ul SUA în 2020 s-a contractat cu 2,3%, până la 20,93 trilioane de dolari.

Aceasta reprezintă o pierdere de peste 2 trilioane de dolari într-un singur an de pandemie. Dacă economia nu se redeschide încă un an, PIB-ul SUA ar suporta pierderi de 8 trilioane de dolari. În schimb, PIB-ul Chinei pentru 2020 s-a extins cu 2,3% – singura economie din lume care a înregistrat o creștere pozitivă.

În 2010, PIB-ul Chinei se ridica la aproximativ 6 trilioane de dolari. La sfârșitul anului 2020, s-a extins la 14,4 trilioane de dolari. Pe o perioadă de doar 10 ani, China și-a mărit PIB-ul cu aproape 9 trilioane de dolari comparativ cu creșterea de 5 trilioane de dolari a SUA în aceeași perioadă.

Un semn că China va deveni în curând cea mai mare economie din lume. Odată cu scăderea economiei SUA în 2020 din cauza lockdown-urilor, analiștii prezic că statul comunist va depăși SUA, ca economia numărul unu din lume, încă din 2026.

Această realitate are implicații strategice serioase pentru securitatea națională a SUA.

Implicații strategice

Creșterea persistentă a Chinei chiar și în contextul închiderilor Covid-19 prezintă un interes deosebit. În anii 80, China a început să implementeze o serie de reforme economice orientate spre piață.

Aceste reforme au dus la scoaterea din sărăcie a peste 500 de milioane de chinezi și au făcut din China un jucător economic și un concurent strategic pentru SUA și UE.

În 2020, când lumea s-a oprit din cauza Covid-19 și a suferit pierderi economice substanțiale și rate negative de creștere a PIB-ului, China a fost singura economie majoră care a reușit să-și extindă PIB-ul.

Dacă China respectă sistemul internațional bazat pe reguli sau încearcă să dezmembreze pentru a-l remodela în favoarea sa rămîne preocuparea strategică pentru interesele internaționale de securitate și ordinea globală.

Strategia chineză

Covid-19 nu trebuie să permită ca America să se clatine în această mare competiție cu Rusia și China. La începutul pandemiei, China și-a activat imediat inițiativa „Drumul Mătăsii Sănătății” – o adaptare a epocii Covid a BRI (Belt and Road Initiative).

Prin ea, China a trimis măști, mănuși, echipamente de protecție și vaccinuri Covid-19 către țările în curs de dezvoltare, inclusiv Mexic și America Latină, dar și în unele țări europene. Asta a oferit Chinei o oportunitate perfectă de a proiecta o narațiune conform căreia BRI e un proiect de dezvoltare a infrastructurii, bine intenționat, pentru „un viitor mai luminos”.

BRI este marea strategie a Chinei de a avansa o viitoare politică externă expansionistă chineză. Prin construirea și cumpărarea unei rețele de alianțe și parteneriate pe cele trei continente. Într-un anumit sens, BRI este strategia pe termen lung a Chinei de a deplasa echilibrul puterii de la SUA către China.

Ascensiunea Chinei poate duce la declinul puterii relative a Americii. SUA pot păstra în continuare întâietatea în lume și ar putea întrece China și Rusia prin cooperarea strategică și prin susținerea creșterii economice interne.