COVID-19, extrem de dăunător pentru femeile însărcinate. Tocmai acum s-a aflat: Este foarte înfricoșător

Sursă: Dreamstime

Oamenii de știință au făcut noi studii pentru a vedea ce efecte are coronavirusului asupra organismului unei femei însărcinate, iar descoperirea i-a lăsat mască. Ei susțin că este înfricoșător ceea ce se întâmplă.

COVID-19, extrem de dăunător pentru femeile însărcinate. Tocmai acum s-a aflat: Este foarte înfricoșător

Cercetătorii din 12 state, inclusiv SUA, au scos la iveală că COVID-19 poate invada și distruge placenta, ceea ce poate duce la nașterea unui copil mort. Acest studiu a fost efectuat prin analizarea țesutului placentar și de la autopsia a 64 de copii născuți morți și patru copii bebeluși care au murit la scurt timp după naștere. În toate cazurile, mamele nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 în timpul sarcinii.

Studiul arată că deteriorarea placentei, mai degrabă decât o infecție a fătului, este cauza probabilă a multor nașteri premature legate de COVID-19, a spus dr. Jeffery Goldstein, patolog la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern.

Dovezile anterioare arată că femeile însărcinate, care sunt infectate cu coronavirus, au o șansă crescută să dea naștere unui copil mort, decât în cazul femeilor însărcinate care s-au vaccinat. Așadar, medicii recomandă vaccinarea acestora și spun că sunt expuse unui risc mai mare de complicații dacă nu se vaccinează, scrie NBC Chicago.

Placenta poate fi afectată de alte infecții

Medicul David Schwartz, autorul principal al studiului și patolog în Atlanta, este de părere că alte infecții se pot infiltra în placentă și pot provoca moartea copilului, de obicei prin infectarea și deteriorarea fătului, iar un bun exemplu în acest sens este virusul Zika.

Împreună cu colegii săi, medicul David Schwartz a vrut să vadă dacă acesta este cazul nașterilor unor copii morti la femeile cu COVID-19, însă ei au descoperit cu totul altceva: placenta a fost infectată și distrusă pe scară largă.

„La multe dintre aceste cazuri a fost distrusă peste 90% din placentă – foarte înfricoșător”, a spus medicul David Schwartz.

Placenta era extrem de deteriorată

Medicul a declarat că țesutul placentar normal are o nuanță roșiatică sănătoasă și spongios, dar cele studiate erau rigide, cu decolorări întunecate ale țesutului mort. Nu este prima dată când medicul vede placentă deteriorată din cauza vreunei infecții, însă acestea aveau distrugeri atât de consistente și extinse.

Virusul a ajuns probabil la placentă prin fluxul sanguin, atașându-se de celulele susceptibile și provocând depozite de proteine ​​și o formă neobișnuită de inflamație care bloca fluxul sanguin și oxigenul. Acest lucru a dus, la rândul său, la moartea și sufocarea țesutului placentei, au spus cercetătorii.

Coronavirusul a fost detectat și la unii dintre fetuși, dar dovezile de sufocare în uter indică deteriorarea placentei ca fiind cea mai probabilă cauză de deces, au spus ei.

Hipertensiunea arterială, anumite boli cronice și anomalii fetale se numără printre afecțiunile care pot crește șansele de naștere a unui copil mort, inclusiv la femeile cu COVID-19.