Pe măsură ce catastrofa generată de coronavirus în India se înrăutățește, noi valuri de infecții se răspândesc rapid în rândul multor țări din Asia de Sud și de Sud-Est. Unele dintre acestea se confruntă cu cele mai grave focare de la începutul pandemiei și până în prezent.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri că India a reprezentat aproape jumătate din totalul infecțiilor la nivel mondial și un sfert din decesele raportate săptămâna trecută, după cum transmite CNN.
Dar numărul cazurilor a explodat și în țări din împrejurimi, de la Nepal în nord până la Sri Lanka și Maldive în sud. Și în această situație nu sunt doar vecinii Indiei. Mai departe în Asia de Sud-Est, infecțiile cresc și în Thailanda, Cambodgia și Indonezia.
Presiune imensă pe sistemul sanitar
„Regiunea Asiei de Sud-Est a raportat peste 2,7 milioane de cazuri noi și peste 25.000 de noi decese, o creștere de 19% și, respectiv, de 48% comparativ cu săptămâna precedentă”, a declarat OMS miercuri. „India conduce în prezent marea majoritate a acestei tendințe ascendente.”
Explozia de noi infecții a pus o presiune enormă asupra sistemelor de sănătate și a materialelor medicale din aceste țări. Unii au solicitat asistență internațională pe fondul acestei crize care se adâncește.
Miercuri, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) a avertizat că trebuie făcut mai mult pentru a opri tragedia care are loc în toată Asia.
„Trebuie să acționăm acum și trebuie să acționăm rapid pentru a avea orice speranță de a opri această catastrofă”, a declarat Alexander Matheou, directorul regional Asia-Pacific al IFRC, într-un comunicat. „Acest virus nu respectă granițele și aceste variante se răspândesc în toată Asia.”
Situația din Asia este îngrijorătoare
În Sri Lanka de exemplu, s-a înregistrat o creștere accentuată a cazurilor de coronavirus de la mijlocul lunii aprilie, infecțiile depășind rapid vârful valului său anterior în februarie. Vineri, țara insulară din Asia de Sud a raportat 1.895 de cazuri. Cifra este de aproape cinci ori mai mare decât ce se raporta la începutul lunii aprilie.
În Maldive, un alt vecin al Indiei, s-au raportat marți 601 de noi cazuri de Covid-19, potrivit Agenției pentru Protecția Sănătății din această țară. Întrucât economia acestei țări depinde în mare măsură de turism, arhipelagul Oceanului Indian și-a redeschis granițele pentru călătorii internaționali în iulie, după trei luni de blocaj, devenind prima țară care a primit turiști străini în mijlocul pandemiei.
Deocamdată, țara se concentrează pe oprirea răspândirii virusului în rândul propriei populații – în special în regiunile dens populate.
În Nepal, situația seamănă din ce în ce mai mult cu criza din India, numărul infecțiilor sunt în creștere, spitalele sunt copleșite și țara cere ajutor din partea altor națiuni. Țara raportează acum aproximativ 20 de cazuri zilnice de Covid-19 la 100.000 de persoane, rata fiind aproximativ aceeași cu aceea pe care India o raporta acum două săptămâni.
În ciuda faptului că a fost prima țară care a raportat cazuri de Covid-19 în afara Chinei în ianuarie anul trecut, Thailanda și-a menținut numărul infecțiilor la un nivel scăzut în 2020 datorită măsurilor de izolare. Anul acesta, însă, se confruntă cu o provocare mult mai mare. După ce a trecut cu bine de un al doilea val care a început în decembrie anul trecut, Thailanda se luptă să acum cu un al treilea val de infecții care a ridicat numărul zilnic de cazuri și numărul morților la un nivel fără precedent.
Sursă foto: Dreamstime