Din nefericire, situația actuală ar putea afecta grav sectorul turistic din Portugalia. Menționăm faptul că statul sud-european a înregistrat o medie de 2.447 de cazuri noi la un milion de locuitori în ultimele șapte zile. În prezent, Portugalia are a cincea cea mai mare rată de mortalitate din lume din cauza COVID-19, iar spitalizările sunt în creștere.
Diverse firme de turism din Portugalia, contactate recent de agenția de presă Reuters, și-au exprimat temerile legate de evoluția bolii, dar au declarat că nu au avut anulări până acum. În aprilie, numărul turiștilor străini s-a apropiat de numărul înregistrat înainte de pandemia de coronavirus. Din fericire, 90% din populația statului este complet vaccinată.
Subvarianta BA.5 a Omicron reprezintă aproape 90% din noile infecții cu Sars-Cov-2
Institutul de Sănătate Publică Ricardo Jorge a declarat marți că subvarianta BA.5 a Omicron a reprezentat aproape 90% din noile infecții cu Sars-Cov-2. De altfel, subvarianta BA.4 a fost detectată în Portugalia.
„Portugalia este, probabil, țara europeană cu cea mai mare prevalență a acestei subvariante și acest lucru explică parțial numărul mare (de cazuri) pe care îl observăm”, a declarat ministrul Sănătății din Portugalia, Marta Temido, la postul de televiziune RTP.
Amintim faptul că, în aprilie, Guvernul de la Lisabona a ridicat majoritatea restricțiilor sanitare, inclusiv utilizarea obligatorie a măștilor de protecție în majoritatea spațiilor publice închise și a declarat că nu există planuri de reintroducere a măsurilor de protecție.
Din nefericire, autoritățile sanitare din Portugalia nu se confruntă doar cu tulpina sud-africană Omicron și subvariantele sale, ci și cu variola maimuței. În luna mai, Portugalia a identificat câtiva cetățeni contaminați cu această infecție rară.
Variola maimuței a ajuns în Portugalia
Autorităţile din Portugalia au declarat recent că au identificat cinci persoane infectate cu variola maimuței dintr-un total de 20 de cazuri suspecte. Toate persoanele bolnave sunt bărbaţi din Lisabona şi Valea Tagus, potrivit informațiilor emise de autorităţile sanitare portugheze, relatează sursa citată anterior.
Ce este variola maimuței?
Variola maimuței este o infecție virală rară. Numele său este înșelător, deoarece este un virus rar care circulă adesea la mamifere mici din Africa, precum șobolanii, însă poate afecta grav și maimuțele.
În 1958, un grup de specialiști medicali au observat leziuni și umflături vizibile pe un grup de primate folosit în cercetările de laborator, astfel infecția respectivă a primit denumirea de „variola maimuței”.
Aceasta se poate răspândi printre oameni întrucât face parte din aceeași familie virală ca variola, căreia i se atribuie, numai în secolul trecut, moartea a 500.000.000 de oameni.