Sâmbătă, Italia a raportat al treilea record consecutiv de contaminări cu noua tulpină COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore. Recent, au fost semnalate 54.762 de noi persoane infectate cu Sars-Cov-2.
În Italia, numărul de persoane decedate din cauza coronavirusului a crescut la 144, comparativ cu 141 câte s-au înregistrat vineri, a transmis Ministerul Sănății, conform reuters.com.
Italia a înregistrat 136.530 de decese asociate COVID-19 de când a început epidemia în februarie 2020, situându-se pe locul doi în Europa, după Regatul Unit. De asemenea, țara se poziționează şi pe locul nouă în lume, în ceea ce priveşte numărul de decese cauzate de noua tulpină a COVID-19.
Italia, peste 5 de milioane de contaminări
De la începutul epidemiei și până în prezent, Italia a raportat 5,57 de milioane de persoane infectate cu Sars-Cov-2.
Sâmbătă, numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19, în afara celor de la terapie intensivă, se ridica la 8.892, fiind în creştere comparativ cu vineri, când erau doar 8.812 de persoane spitalizate.
De asemenea, tot sâmbătă 106 oameni se aflau la terapie intensivă, numărul pacienților fiind în creştere cu patru persoane faţă de ziua precedentă.
În acest context, autoritățile italiene au impus măsuri extreme chiar de Anul Nou. Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a explicat ce modificări au fost implementate.
Mască obligatorie în Italia
Roberto Speranza a cerut populației să folosească măştile Ffp2, mai protectoare, în transportul public şi în locurile publice, cum ar fi teatrele, cinematografele şi la evenimentele sportive.
O altă măsură dură vizează că evenimentele și concertele în aer liber vor fi interzise până la 31 ianuarie. Discotecile şi cluburile de dans vor fi nevoite să se închidă până la această dată, într-un efort de a preveni socializarea în masă în perioada sărbătorilor.
89% dintre italieni sunt vaccinați anti-COVID-19
Ministrul Sănătății a ținut să arate că aproape 89% dintre italieni au fost vaccinaţi, dar guvernul a vrut să accelereze livrarea celei de-a treia vaccinări de rapel. În aceste condiții, Guvernul va reduce timpul de aşteptare pentru un rapel după a doua vaccinare de la cinci luni la patru luni.
În plus, miniştrii au fost de acord să reducă valabilitatea certificatelor de sănătate COVID-19, care sunt necesare pentru a avea acces la o serie de locuri şi servicii, recunoscând faptul că eficacitatea vaccinului se estompează în timp.
Astfel, de la 1 februarie, certificatele, care înregistrează dacă o persoană a fost vaccinată sau s-a vindecat recent de coronavirus, vor fi valabile doar şase luni, în loc de nouă în prezent.