Capitala Rusiei, confruntată cu un focar record de Covid-19, a anunțat, vineri, că restricționează evenimentele publice, în special prin închiderea zonei sale pentru fanii Campionatului European de Fotbal 2021, scrie Le Monde. 

Pandemia Covid-19 a ucis peste 3,8 milioane de oameni din întreaga lume de la sfârșitul lunii decembrie 2019, potrivit unui raport stabilit de AFP din surse oficiale vineri, 18 iunie.

După Statele Unite (600.900 de decese), țările cu cel mai mare număr de decese sunt Brazilia (496.000), India (383.500), Mexic (230.800) și Peru (189.700). Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că bilanţul pandemiei ar putea fi de două până la trei ori mai mare decât cel înregistrat oficial.

Marea Britanie se confruntă cu o creștere a cazurile de contaminare cu varianta Delta a coronavirusului (detectată pentru prima dată în India), potrivit datelor publicate vineri de Public Health England (PHE).

Agenția britanică de siguranță a sănătății a identificat 33.630 de cazuri noi ale variantei Delta în săptămâna 16 iunie, aducând numărul infecțiilor cu această variantă în țară la 75.953, o creștere de 79% în raport cu rezultatele săptămânii precedente.

„Numărul de cazuri crește rapid în întreaga țară, iar varianta Delta este acum dominantă”, a spus Jenny Harries, directorul PHE. Este încurajator faptul că spitalizările și decesele nu cresc în același ritm, dar vom continua să monitorizăm situația îndeaproape”.

Potrivit datelor publicate de aceeași agenție de sănătate, pe 14 iunie, 806 de persoane fuseseră spitalizate după ce au fost infectate cu varianta Delta (+ 423 într-o săptămână). Dintre acești pacienți spitalizați, 527 nu au fost vaccinați, iar 84 au primit două doze de vaccin Covid-19.

Ca răspuns la creșterea infecțiilor, premierul Boris Johnson intenționează să accelereze campania de vaccinare, astfel încât fiecare adult să fie inoculat cu o primă doză de vaccin Covid-19 până pe 19 iulie, adică înainte de ultima etapă de relaxare din țară. Vaccinarea împotriva coronavirusului a fost deschisă tuturor persoanelor peste 18 ani din Marea Britanie, vineri.

Italia anunță carantină pentru cetățenii din Marea Britanie 

Între timp, Italia a anunțat vineri că pasagerii din Marea Britanie vor fi obligaţi să respecte o carantină de cinci zile și să facă un test anti-Covid, din 21 iunie.

Capitala Rusiei, confruntată cu un focar record de Covid-19, a anunțat, vineri, că va restricționa evenimentele publice, în special închiderea zonei sale pentru fanii Campionatului European de Fotbal 2021. În pofida acestei situaţii, măsurile au fost limitate, deoarece autoritățile încercă să menţină activitatea economică. „Conform ultimelor date pe care le-am obținut, 89,3% dintre pacienți sunt infectați cu un coronavirus mutant botezat Delta, varianta indiană. Și este mai agresiv, se răspândește mai repede”, a afirmat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, la postul canalului de televiziune Pervi Kanal.

Moscova a înregistrat 9.056 de cazuri noi de Covid-19 în douăzeci și patru de ore, un nivel care nu a fost atins de la începutul epidemiei și de trei ori mai mare decât nivelul înregistrat în urmă cu mai puțin de două săptămâni. Cu 17.262 de contaminări pe zi la nivel național, Rusia ajunge la cel mai mare nivel de cazuri din 1 februarie, potrivit statisticilor guvernamentale publicate vineri. De asemenea, țara a înregistrat încă 453 de decese, un vârf după data de 18 martie, iar Moscova deplânge 78 de noi decese.

În cauză, o campanie de vaccinare care derapează – foarte mulţi ruși sunt suspicioși cu privire la vaccinurile dezvoltate în țară -, absența restricțiilor de luni de zile, apariția uneia sau mai multor variante virulente și nerespectarea regulilor de distanțare și de purtare a măştii.

Rusia găzduiește un total de șapte meciuri de fotbal la Euro 2021, toate în Saint Petersburg (nord-est), al doilea oraș al țării, unde s-a răspândit și epidemia.

Africa generează îngrijorări

Odată cu răspândirea unor variante mai contagioase și o rată de vaccinare periculos de scăzută, traiectoria cazurilor de Covid-19 în Africa este „foarte, foarte îngrijorătoare”, a estimat, vineri, responsabilul pentru situații de urgență la OMS, medicul Michael Ryan.

Potrivit datelor colectate de OMS, au existat 116.500 de noi infecții în Africa în săptămâna încheiată pe 13 iunie, cu 25.500 mai multe decât săptămâna precedentă. În unele țări, infecțiile s-au dublat și sunt în creștere cu peste 50% în altele. Pe continentul african, doar 1% din populație este complet vaccinată.

De asemenea, OMS a estimat că treizeci până la patruzeci de țări din lume nu au putut administra a doua doză de vaccin anti-Covid pentru că nu dispun de un număr suficient de vaccinuri. Acest lucru va destabiliza campaniile de vaccinare pe termen lung, în măsura în care un interval excesiv de lung între două doze inoculate ar putea facilita apariția unor variante mai periculoase sau contagioase.

Aceste țări, potrivit dr. Bruce Aylward, responsabil la OMS pentru supravegherea sistemului de distribuție internațional Covax, se află în Africa subsahariană, America Latină, Orientul Mijlociu și Asia de Sud. În această din urmă zonă geografică, în principal vecinii Indiei (Nepal și Sri Lanka în frunte) se confruntă în prezent cu un val sever de infecții.

În Uganda, președintele Yoweri Museveni a anunțat, de asemenea, noi măsuri restrictive vineri, inclusiv suspendarea deplasărilor în interiorul ţării timp de cel puțin șase săptămâni. Atât transportul privat de pasageri, cât și cel public sunt interzise, ​​dar frontierele vor rămâne deschise pentru turiști și transportul de marfă. O stingere va fi în vigoare între orele 19:00 și 05:30

Autoritatea Palestiniană a respins vineri un acord prin care Israelul ar trebui să îi transfere un milion de doze de vaccin Pfizer. Palestinienii au spus că dozele, pe care Israelul începuse să le livreze în Cisiordania ocupată, erau prea aproape de data de expirare și că nu corespundeau standardelor lor. Anunțând înțelegerea, Israelul a declarat că vaccinurile sunt „pe cale să expire”, dar nu a specificat o dată.

Inițial, Autoritatea Palestiniană confirmase livrarea, „în zilele următoare”, a unui milion de doze, fără a menționa un acord cu statul evreu. Oficialii palestinieni au fost ulterior inţa unor critici dure pe rețelele de socializare după ce a fost anunțat acordul, mulți acuzându-i că acceptă vaccinuri de calitate inferioară și punând la îndoială eficacitatea acestora.

Potrivit biroului premierului israelian, la care s-au alăturat ministerele Apărării și Sănătății, acest acord prevedea ca Israelul să primească „aceeași cantitate de doze de Pfizer [un milion] în lunile septembrie și octombrie 2021, în contul celor destinate Autorității Palestiniene”. „Acest acord a fost posibil după ce s-a văzut că stocul de vaccinuri pe care Israelul îl deţine satisface nevoile sale actuale”, au explicat ei.

Datorită unei vaste campanii de vaccinare, lansată la sfârșitul lunii decembrie după un acord cu gigantul farmaceutic Pfizer, aproximativ 55% din populația israeliană, adică mai mult de 5,1 milioane de persoane, au primit două doze de vaccin.

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a anunțat, vineri, încetarea obligativităţii purtării măştii în aer liber din 26 iunie în țară, unde situația sanitară se îmbunătățește semnificativ.

„Weekend-ul acesta va fi ultimul cu măști în aer liber, deoarece din 26 iunie nu vom mai purta masca în spațiile în aer liber”, a spus domnul Sanchez în timpul unei călătorii la Barcelona, ​​precizând că această măsură va fi adoptată formal joi în timpul unui consiliu de miniştri extraordinar.