Epidemiologul care sfătuiește guvernul de la Madrid a mai fost criticat în trecut de unii colegi şi partide din opoziţie pentru a fi întârziat prea mult recomandarea unor măsuri drastice la începutul primului val şi pentru a fi minimalizat impactul pandemiei.
Ordinul medicilor spanioli a cerut sâmbătă demisia epidemiologului-şef al Ministerului Sănătăţii şi consultant al executivului spaniol, Fernando Simon, o figură reprezentativă a luptei împotriva pandemiei noului coronavirus, relatează AFP.
Organizaţia care îi reprezintă pe medicii spanioli a cerut „demisia imediată a dr.Fernando Simon (…) pentru incompetenţă manifestată şi prelungirea duratei pandemiei de COVID-19″, se arată într-un comunicat.
Picătura care a umplut paharul
Figură reprezentativă în Spania, Fernando Simon informează în mod regulat despre situaţia sanitară din ţară, una dintre cele mai afectate din lume, în cadrul unei conferinţe de presă televizată şi foarte urmărită la nivel naţional.
Picătura care a umplut paharul a fost o analiză prezentată joi de Fernando Simon, care – potrivit Ordinul medicilor spanioli – minimalizează cazurile de COVID-19 în profesia lor, „care ne situează printre persoanele cele mai contaminate dintre toate ţările europene”, reaminteşte Ordinul într-un comunicat.
Săptămâna trecută, dr.Fernando Simon şi-a declarat regretul faţă de comentariile sale, considerate misogine, asupra unor infirmiere „contagiate” care au suscitat indignarea Ordinului infirmierilor.
Spania a depășit 40.000 de decese din cauza COVID-19
Epidemiologul în vârstă de 57 de ani a mai fost criticat în trecut de unii colegi şi partide din opoziţie pentru a fi întârziat prea mult recomandarea unor măsuri drastice la începutul primului val şi pentru a fi minimalizat impactul pandemiei.
Spania a depășit, miercuri, 40.000 de decese din cauza coronavirusului, conform bilanțului oficial furnizat de autoritățile spaniole.
Doar miercuri au fost înregistrate 311 noi decese, fapt ce a adus totalul la 40.105 de morți de la începutul pandemiei.
În 25 octombrie, guvernul a declarat stare de urgenţă sanitară, care implică o interdicţie de circulaţie aproape în întreaga ţară şi autorizează autorităţile regionale competente în materie de sănătate să ia măsuri anti-COVID.
Mai multe regiuni şi-au închis teritoriul sau au dispus închiderea barurilor şi restaurantelor, iar unele fac presiuni pentru a urma exemplul altor ţări europene care au decretat izolarea la domiciliu.