De asemenea, au crescut tulburările de stres post-traumatic și abuzul de consum de substanțe interzise. Explozia acestor cazuri poate fi pusă pe seama schimbărilor din viața de zi cu zi impuse în timpul restricțiilor.

Experții spun că au fost interesați să înțeleagă pe deplin efectele specifice ale acestei pandemii asupra sănătății mintale, pentru a alcăutui un inventar cu dovezi eficiente astfel încât problemele apărute să poată fi gestionate de specialișt în sănătatea publică.

Ei au realizat un sondaj bazat pe un eșantion mai mare de respondenți canadieni și americani, la sfârșitul lunii martie, mijlocul lunii mai și începutul lunii iulie 2020. Pe baza acestor date, experții au stabilit că impactul asupra sănătății mintale provocat de COVID-19 poate fi considerat un sindrom cu mai multe fațete, care cuprinde o rețea de simptome interconectate.

Folosind datele unui număr de aproximativ 7.000 de respondenți, au dezvoltat, validat și publicat „scale de stres COVID”. Aceste scale evaluează cinci caracteristici esențiale ale stresului legat de COVID-19: teama de pericol și contaminare, teama de consecințe socio-economice negative, verificarea continuă a reasigurării, xenofobia și simptomele de stres traumatic (coșmaruri legate de pandemie).

Cele cinci scale pot fi luate ca un tot unitar, pentru a oferi o indicație generală a nivelurilor de stres. Această observație a furnizat dovezi că diferitele simptome ale suferinței legate de COVID-19 pot fi fațete ale unui sindrom.
Sindromul de stres COVID este strâns legat de pericolele legate de COVID-19 și temerile de contaminare ca trăsătură centrală. Dar acest simptom are conexiuni puternice cu teama de consecințe socio-economice asupra individului și cu xenofobia(frica față de străini care ar putea fi infectați).

Frica de consecințele socio-economice e a doua caracteristică centrală, subliniind importanța impactului pandemiei asupra securității sociale și financiare.

Autorii acestui articol anticipează că, pe măsură ce pandemia COVID-19 evoluează, la fel se va întâmpla și cu nevoile oamenilor în materie de sănătate mintală. De aceea, spun ei, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege efectele complete ale stresului legat de COVID.

Conceptul sindromului de stres COVID poate ajuta la construirea unei înțelegeri nuanțate a unor reacții, pentru a dezvolta campanii și intervenții bazate pe dovezi, pentru a reduce amprenta sa psihologică. Aceste evoluții sunt la fel de importante pentru a reduce efectele pandemiei asupra sănătății mintale, așa cum este descoperirea unui vaccin anti coronavirus, conform NI.

Sursa foto INQUAM / Octav Ganea