Este imoral să lăsăm virusul să circule, nu poate fi considerată o opțiune. Organizația Mondială a Sănătății construiește terasamente prin care să limiteze al doilea val de COVID-19, care amenință în mod periculos pe toată lumea. Soliditatea terasamentelor este legată de implementarea măsurilor de precauție anti-contaminare.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, susține că „niciodată în istoria sănătății publice nu s-a folosit imunitatea de turmă ca strategie de răspuns la o epidemie, cu atât mai puțin la o pandemie. Este problematică din punct de vedere științific și etic”.

„Au existat unele discuții cu privire la conceptul de atingere a așa-zisei „imunități de turmă”, lăsând virusul să se răspândească. Imunitatea de turmă este un concept utilizat pentru vaccinare, prin care o populație poate fi protejată de un anumit virus, dacă este atins un prag de vaccinare.

„De exemplu, imunitatea de turmă împotriva rujeolei necesită vaccinarea a aproximativ 95% din populație. Restul de 5% va fi protejată de faptul că rujeola nu se va răspândi printre vaccinați. Pentru poliomielită, pragul este de aproximativ 80%”, scrie OMS pe Twitter.

Franța aplică cu fermitate politica sa de protecție a persoanelor în vârstă și a persoanelor vulnerabile. Premierul francez Jean Castex a invitat persoanele să limiteze întâlnirile în case.

Sistemul francez e sub presiune

Creșterea recentă a noilor infectări a pus sistemul spitalicesc francez sub presiune. Alte două orașe, Toulouse și Montpellier, sunt în alertă maximă.

Primarul Moscovei a declarat că, săptămâna care tocmai a început, ar putea fi decisivă în lupta împotriva virusului. În Rusia, cazurile de COVID-19 au atins un nou record în ultimele 24 de ore: autoritățile au raportat peste 13.000 de noi infectări pentru cel mai mare vârf zilnic de la începutul pandemiei, informează EuroNews. 

Anna Safari este profesoară și explică faptul că măsurile adoptate sunt importante: „Purtăm toți măști, iar pe lângă acest lucru, ca profesor, lucrez de la distanță”. Potrivit autorităților sanitare, un vaccin produs în Rusia ar trebui să fie gata în următoarele luni.

Cifre îngrijorătoare și în Republica Cehă, care a dispus închiderea imediată a tuturor școlilor, barurilor și restaurantelor, până pe 3 noiembrie.

Praga, care a avut inițial mai mult succes decât alte țări în combaterea pandemiei, a înregistrat aproape 500 de infectări la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni, depășind astfel Belgia și Spania.