„Eris”, variantă Covid-19 de interes
Organizația Mondială a Sănătății monitorizează o nouă tulpină de Covid-19, numită EG.5, sau „Eris”, care reprezintă o pondere tot mai mare a cazurilor în țări precum China și Statele Unite. OMS a desemnat-o „variantă de interes”, ceea ce înseamnă că va fi monitorizată pentru mutații care ar putea să o facă mai gravă, potrivit CNBC.
Pe baza dovezilor actuale, organizația spune că prezintă un risc scăzut pentru sănătatea publică la nivel global, în concordanță cu alte variante aflate în circulație în prezent. În mai, OMS anunța că, acum Covid-19 este „o problemă de sănătate stabilită și continuă, care nu mai constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional”.
Subvarianta EG.5, depistată în mai mult de 50 de ţări
Subvarianta EG.5 fusese depistată în mai mult de 50 de ţări, până la data de 8 august, potrivit OMS. Deja are cea mai frecventă şi cea mai rapidă creştere dintre subvariantele de COVID-19 care circulă în SUA, estimată a fi responsabilă pentru aproximativ 17% din cazurile actuale de COVID, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA.
Simptome și răspândire
Simptomele pentru Eris sunt cam aceleași ca și la variantele anterioare, inclusiv febră, tuse, dureri în gât, oboseală, curgerea nasului și modificarea gustului și a mirosului.
„În timp ce EG.5 a arătat o prevalență crescută, nu au fost raportate modificări în severitatea bolii, până în prezent”, a precizat OMS într-o evaluare a riscului.
Conform OMS, aceste proprietăți pot determina varianta să devină dominantă în unele țări, sau chiar la nivel global.
Unde a apărut majoritatea cazurilor
Numele oficial al variantei este EG.5, în timp ce „Eris” este o poreclă dată online, care a popularizat ulterior subvarianta EG.5.1.
Pe baza informațiilor de secvențiere transmise la Inițiativa globală privind partajarea tuturor datelor despre gripă (GISAID) începând cu 7 august, majoritatea cazurilor de infectare cu EG.5 a fost identificată în China, urmată de SUA, Coreea de Sud, Japonia și Canada. Dar și în Australia, Singapore, Marea Britanie, Franța, Portugalia și Spania.
Se pregătesc noile vaccinuri
Companiile Pfizer/BioNTech, Moderna şi Novavax au creat noi versiuni actualizate ale vaccinurilor lor anti-Covid, plecând de la o altă subvariantă Omicron – XBB.1.5 – care se aseamănă mai mult cu diferitele tulpini ale virusului aflate în circulaţie.
Novavax spune că vaccinul său „induce răspunsuri imunitare funcționale la subvariantele XBB, inclusiv XBB.1.5, XBB.1.16 și XBB.2.3”.
„EG.5 face parte din descendența XBB și este mai strâns legată de variantele XBB decât de tulpinile anterioare de vaccin”, a declarat Justin Lessler, profesor la Departamentul de Epidemiologie de la UNC Gillings School of Global Public Health.
„Din acest motiv, se așteaptă ca vaccinurile care vor fi disponibile în această toamnă să ofere o protecție mai bună pentru EG.5, decât vaccinurile anterioare”, a declarat el.
Se așteaptă ca noile vaccinuri să fie disponibile în SUA de la sfârșitul lunii septembrie, a anunțat șefa CDC, Mandy Cohen.