Un subiect extrem de important, în contextul pandemiei de COVID-19, este durata imunităţii la acest virus după infecţie. Mai multe echipe de cercetători din California (Statele Unite) şi Marea Britanie au studiat acest amănunt, notează Il Giornale (Italia).
În vreme de pandemie, una dintre întrebările pe care și le pun multe persoane este „cât durează imunitatea la Covid după infecție”? Cercetătorii de la La Jolla Institute for Immunology (LJI) din California, SUA, de la Universitatea din Liverpool și Universitatea din Southampton au încercat să răspundă la această întrebare prin intermediul unui studiu publicat în revista Science Immunology.
Rolul celulelor T „de memorie” protectoare
Potrivit echipelor de cercetare, persoanele cu cazuri severe de Covid pot avea o imunitate mai mare pe termen lung datorită eliberării crescute de celule T „de memorie” protectoare, necesare pentru combaterea reinfectării. Chiar de la începutul pandemiei, oamenii de știință de la LJI au încercat să afle ce anticorpi și celule T sunt importanţi în combaterea coronavirusului. În acest sens, au fost utilizate instrumente de secvențiere pentru a descoperi subseturile de celule T capabile să controleze severitatea bolii, potrivit Il Giornale.
În noul studiu, cercetătorii au folosit o tehnică numită analiză transcriptomică pe o singură celulă pentru a studia expresia genelor unice a peste 80.000 de celule T CD8 + izolate atât de la pacienții cu Covid, cât și de la donatori neexpuși. Celulele T CD8 + sunt responsabile pentru distrugerea celulelor gazdă infectate cu virus.
Ce au descoperit oamenii de ştiinţă?
Echipa a analizat celulele T CD8 + de la 39 de persoane cu coronavirus și cele de la 10 persoane care nu au fost expuse virusului. Dintre subiecții Covid, 17 au reprezentat cazuri ușoare fără a fi nevoie de spitalizare, 13 au fost spitalizați și 9 au contractat o formă mai gravă, fiind internaţi la terapie intensivă.
Surprinzător, cercetătorii au descoperit răspunsuri mai slabe ale celulelor T CD8 + la pacienții cu o formă mai uşoară a bolii. În timp ce la subiecții grav bolnavi, răspunsul celulelor T CD8 + a fost mult mai intens, contrazicând astfel teoria conform căreia celulele T CD8 + aveau un răspuns mai puternic în cazuri mai puțin îngrijorătoare, graţie unui sistem imunitar mai pregătit să contracareze o infecție severă. Cercetările au dezvăluit că în formele mai ușoare ale infecţiei, celulele T CD8 + au prezentat semne ale unui fenomen molecular cunoscut sub numele de „epuizare a celulelor T”.
În aceste cazuri, în timpul unui atac viral, celulele sunt atât de stimulate de sistemul imunitar, încât îşi pierd din eficienţă. Potrivit oamenilor de știință, epuizarea celulelor T în cazuri ușoare de Covid poate împiedica capacitatea unui individ de a-şi construi imunitate pe termen lung. Cu toate acestea, studiul efectuat este limitat, deoarece se bazează pe celule T CD8 + prezente în probele de sânge. Acum, cercetătorii își propun să facă lumină asupra modului în care celulele T din țesuturile cele mai afectate de infecție (cum ar fi plămânii) reacționează la virus.