Covid – 19 spulberă visele a peste 66% dintre familiile italiene. Pandemia a spulberat visurile de schimbare ale italienilor: în martie 2020, 66,4% din familiile – aproximativ 6,5 milioane – în care cel puțin unul dintre membri plănuia să-şi schimbe locul de muncă sau activitatea, au trebuit să amâne.
Și în timp ce un sfert dintre ei au decis să mai aştepte, 15% au renunțat definitiv la planuri.
Covid – 19 spulberă visele a peste 66% dintre familiile italiene. Scepticism privind revenirea la normalitate
Când vom scăpa de coșmarul pandemiei? Majoritatea italienilor cred că va fi nevoie de un an, poate chiar ceva mai mult. Și ce va rămâne după asta? Cu siguranță nu o pasiune pentru digitalizare, deși utilizarea internetului și a computerelor s-a intensificat şi ea datorită blocării.
Iată ce se poate observa din cel mai recent raport AGI-Censis care face bilanțul schimbărilor care, începând din martie 2020, au caracterizat comportamentul italienilor.
Sondajul, realizat în aprilie 2021, oferă și date despre interesul, satisfacția, rezistența și îngrijorarea locuitorilor din peninsulă în fața perspectivelor de schimbare declanșate de pandemie.
De exemplu, 65,0% din gospodării au trebuit să își revizuiască opțiunile de investiții imobiliare. Procentul scade la 54,2% pentru cei care intenționau să-și schimbe reședința și au trebuit să se pondereze. 56,3% dintre cei care căutau activ un loc de muncă au încetat să mai facă acest lucru sau au schimbat direcția căutărilor.
”O mare cantitate de energie comprimată”
Există, explică Raportul, o mare cantitate de „energie comprimată” care poate fi eliberată doar odată cu ieșirea din pandemie.
Intrând în detaliu, Raportul arată că, în unele cazuri specifice, debutul pandemiei a generat un nou proiect, substanțial de tip adaptiv, informează RAINEWS.
Renunțarea definitivă la un proiect implementat anterior implică 15% din familii, dacă luăm în considerare şi pe cei care au renunțat la o investiție financiară. Procentul crește până la 16,1% pentru gospodăriile care au renunțat la cumpărarea unei proprietăți.
Procente similare şi în cazul schimbării rezidenţei (13,8%), a căutării active a unui loc de muncă de către cel puțin un membru al familiei (13,6%) sau a unei schimbări de activitate care fusese planificată anterior (16,6%).
Revenirea la normalitate va dura mai mult de un an
Procente asemănătoare şi în cazul familiilor care nu au anulat definitiv aceste activități, dar le-au modificat, remodelându-şi proiectele în mod individual. Deosebit de semnificativă este schimbarea obiectivelor în domenii de „instruire” și „muncă”, cu procente de 27,7% și respectiv 24,6%.
În cele din urmă, este deosebit de interesantă existența unui segment, deși minoritar, al familiilor care au dezvoltat proiecte de schimbare tocmai datorită apariției urgenței de sănătate.
De exemplu, 19% au început un transfer de reședință, foarte probabil ca urmare a necesității de a avea o casă cu caracteristici diferite și ceva mai potrivită pentru noile condiții de viață determinate de munca inteligentă și învățământul la distanță.
Revenirea la normalitate, adică la nivelurile și stilurile de viață dinaintea pandemiei, nu pare a fi atât de uşoară şi mai ales rapidă. Dimpotrivă. Pentru majoritatea italienilor va dura mai mult de un an.
Optimiști versus pesimiști
Iar între 5% și 15% dintre intervievați cred că nu va se mai reveni niciodată la situația anterioară. Raportul arată că, în domeniul sănătății, doar 26,6% dintre cetățeni sunt convinși că în termen de un an vom avea posibilitatea de a accesa testele de diagnosticare și intervențiile chirurgicale fără a mai trebui să le amânăm din cauza Covid.
Majoritatea respondenților (58,1%) cred, în schimb, că va dura mult mai mult. Mult mai puțini „pesimiști” în ceea ce privește comportamentul consumatorului: „doar” 36,6% dintre italieni sunt convinși că vom continua să folosim măștile şi distanţarea socială pentru o lungă perioadă de timp.
Procent la care se adaugă şi categoria prudenţilor, care cred că aceste precauții vor deveni o parte permanentă a vieții noastre (7,1%).
În ceea ce privește școala și universitatea, două treimi (67,2%) dintre intervievați consideră că această situaţie va dura mai puțin de un an și, prin urmare, sunt optimişti în ceea ce priveşte anul școlar următor și posibilitatea de a organiza lecții în prezenţă.
Pe de altă parte, 27,2% consideră că va fi nevoie de mult mai mult timp, presupunând că situaţia continuă să fie mult prea complexă pentru reluarea anului școlar 2021-2022.
În cele din urmă, o pondere reziduală de 5,5%, dar substanțială în comparație cu valorile absolute ale universului reprezentate de eșantion (2,8 milioane de cetățeni adulți), consideră că nu va mai exista o revenire la situația pre-pandemică.
8,5 milioane de italieni cred că nu se va mai reveni niciodată la situația anterioară
Potrivit Raportului, majoritatea italienilor sunt convinși că în mai puțin de un an se vor deplasa fără restricții, iar utilizarea măștilor și precauția distanțării interpersonale vor fi anulate (56,3%).
Opiniile cu privire desfăşurarea muncii sunt foarte diferite. În primul rând, ponderea italienilor care cred că va dura mult mai mult de un an pentru a reveni la normal ajunge la 41,8% din total.
Aici trebuie să luăm în considerare şi acel procent de persoane, 17,1%, care sunt convinse că nu se va mai reveni niciodată la situația anterioară (aproximativ 8,5 milioane de persoane).
Pentru toți, munca la distanță este considerată evident un proces consolidat de experiență și, prin urmare, într-un anumit fel, ireversibil.
În general, cele mai modeste clase sociale sunt şi cele mai pesimiste. În special neîncrederea pe scară largă vizavi de posibilitatea de a reveni – mai devreme sau mai târziu – la condițiile pre-pandemice, este în creștere.
Sursă foto: Dreamstime.