COVID-19, vârf de cazuri în Europa. OMS o numește cea mai îngrijorătoare lună

OMS COVID-19

În ultima săptămână a existat o creștere a transmiterii virusului în majoritatea țărilor europene, cu 1,6 milioane de cazuri noi și aproape 24.000 de decese. „Vaccinurile sunt cea mai bună cale de ieșire din pandemie”, spune OMS, „totuși, răspândirea lor este inacceptabil de lentă". 128 de milioane de cazuri la nivel mondial, record de decese în Brazilia.

COVID-19, vârf de cazuri în Europa. OMS o numește cea mai îngrijorătoare lună

Potrivit ultimelor calcule ale Universității Johns Hopkins, în lume există 128.822.735 de cazuri confirmate de coronavirus, cu 609.856 mai mult decât în ziua precedentă şi 2.815.166 decese, dintre care 11.769 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, conform informațiilor transmise de rainews.it

Cu 30.459.874 cazuri în total, SUA se confirmă drept țara care a raportat cel mai mare număr de infecții. Urmează Brazilia (12.748.747), India (12.149.335), Franța (4.705.068), Rusia (4.494.234), Regatul Unit (4.359.982), Italia (3.584.899), Turcia (3.317.182), Spania (3.284.353), Germania (2.843.644), Columbia ( 2.406.377), Argentina (2.348.821), Polonia (2.321.717) și Mexic (2.238.887).

Record de decese în Brazilia

Nou record de decese cauzate de coronavirus în Brazilia, unde autoritățile sanitare au înregistrat 3.869 de decese în decurs de 24 de ore, bătând tristul record de 3.780 de victime înregistrate în ziua precedentă. În urmă cu o săptămână, țara trecuse de pragul a 3.000 de decese pe zi cauzate de COVID-19. Numărul total al morților constatat de la începutul pandemiei este acum de 321.515 şi peste 12,7 milioane de persoane au fost contagiate. În multe zone ale țării, sistemul de sănătate este în prag de colaps, fiind incapabil să facă față valului de infecții, din cauza lipsei de instrumentar şi de medicamente.

Australia: Byron Bay Bluesfest a fost anulat din cauza unui caz de infectare cu SARS-COV-2

Guvernul din New South Wales a anulat în ultimul moment Byron Bay Bluesfest, manifestaţie la care ar fi trebuit să participe peste 16.000 de persoane, din cauza unui caz de coronavirus raportat miercuri după-amiază. Semnând ordinul, ministrul Brad Hazzard a declarat că a ales „o abordare prudentă, pentru a-i menține pe toți în siguranță”.

Festivalul, care începând din anul 1990 se desfășoară anual în orașul turistic Byron Bay (în nordul ţării), a avut în trecut invitați precum Bob Dylan și B. B. King. În vederea mega concertului, mii de oameni din mare parte din Australia își montaseră deja corturile. Anularea evenimentului i-a costat pe organizatori 10 milioane de dolari australieni (6,5 milioane de euro). Ediția din acest an a festivalului, care a inclus un plan strict de securitate anti-covid, avea ca scop revigorarea sectorului spectacolului, unul dintre cele mai afectate de pandemia din țară.

OMS: Europa, asaltată de variantele virusului, trebuie accelerate vaccinările

Săptămâna trecută s-a înregistrat o creștere a transmisiei COVID-19 în majoritatea țărilor din regiunea europeană, cu 1,6 milioane de cazuri noi și aproape 24.000 de decese, subliniază OMS într-un comunicat lung, în care evidenţiază că Europa rămâne a doua regiune cea mai afectată din lume de epidemie, numărul total de decese apropiindu-se rapid de un milion și numărul total de cazuri fiind pe cale să depășească 45 de milioane .

„Cu doar 5 săptămâni în urmă, numărul săptămânal de cazuri noi din Europa scăzuse la mai puțin de un milion, dar acum, situația din regiune este mai îngrijorătoare decât în ultimele câteva luni. Există riscuri asociate cu creșterea mobilității şi a adunărilor cu ocazia sărbătorilor religioase. Multe țări introduc noi măsuri care sunt necesare și toată lumea ar trebui să le urmeze cât mai mult posibil”, a declarat dr. Dorit Nitzan, director regional pentru situații de urgență la Biroul regional al OMS pentru Europa.

În întreaga regiune, 50 de țări sau teritorii au raportat o răspândire de neoprit a variantei B.1.1.7, așa-numita „tulpină britanică”, care a devenit în mare măsură predominantă în Europa. Având în vedere că această mutație este mult mai transmisibilă și poate crește riscul de spitalizare, are un impact mai mare asupra sănătății publice și sunt necesare acțiuni suplimentare pentru a o controla.

La nivel regional european, observă OMS, noile cazuri sunt în creștere la fiecare grupă de vârstă, cu excepția persoanelor cu vârste de la 80 de ani în sus. Doar la această populație, cea mai vulnerabilă, am observat, de la începutul anului 2021, o scădere constantă a cazurilor și un procent descrescător al deceselor cauzate de Covid, situaţie care reflectă primele semne ale impactului vaccinării.

Noile date de la Public Health England sugerează că de la administrarea serului, în decembrie 2020, vaccinurile Covid au salvat peste șase mii de vieți în rândul persoanelor cu vârste peste 70 de ani. De asemenea, datele din Israel arată că vaccinul Pfizer – BioNTech are o eficacitate de 90% în prevenirea infecțiilor, a bolilor grave și a spitalizării după inocularea celei de-a doua doze.

„Vaccinurile sunt cea mai bună cale de ieșire din această pandemie. Nu numai că funcționează, dar sunt și foarte eficiente în prevenirea infecțiilor. Cu toate acestea, progresul campaniei de vaccinare este inacceptabil de lent. Și atâta timp cât acoperirea rămâne scăzută, trebuie să aplicăm aceleași măsuri sociale și de sănătate ca cele din trecut, pentru a compensa întârzierile din programele de imunizare. Permiteți-mi să fiu clar: trebuie să grăbim procesul prin creșterea producției, reducerea obstacolelor în calea administrării vaccinului și utilizarea fiecărui flacon pe care îl avem acum în depozit”, a spus dr. Hans Henri P. Kluge, Director regional OMS pentru Europa.

Până în prezent, doar 10% din populația totală a regiunii a primit o doză de vaccin și 4% au completat un set complet de vaccinuri. „Riscul ca vaccinarea în curs să ofere autorităților și publicului un fals sentiment de securitate este considerabil, iar acest lucru reprezintă un pericol”, a explicat Kluge. Fiecare țară cu venituri ridicate din regiune vaccinează împotriva COVID-19, în timp ce doar 80% dintre țările cu venituri medii superioare și 60% dintre țările cu venituri medii mici fac acest lucru. Până în prezent, 10 economii cu venituri medii din regiune au primit doze prin intermediul programului Covax.

„În ultimele săptămâni, am văzut atât o solidaritate transfrontalieră extraordinară în regiunea europeană, cât și fenomenul țărilor care acumulează vaccinuri. Chiar dacă înţeleg intenția guvernelor de a-și proteja propriile populații, înainte ca vaccinurile să fie extinse la alte grupe de vârstă, îndemn ferm guvernele ca odată vaccinaţi lucrătorii din domeniul sănătății și cele mai vulnerabile persoane, să împartă dozele  de vaccinuri în exces aprobate de OMS prin proiectul Covax, sau direct, cu țările care au nevoie. A nu face acest lucru este contraproductiv”, a spus directorul regional OMS