COVID afectează centrul somnului din creier. Mai multe coșmaruri și vise ciudate

Aceste date sunt deosebit de îngrijorătoare, având în vedere legătura cunoscută dintre somn și imunitate. Somnul este deosebit de important, atât pentru răspunsul imun adecvat al organismului la infecție, precum și pentru dezvoltarea memoriei imune după vaccinare, au avertizat medicii și psihoterapeuții, înainte de Ziua Mondială a Somnului, conform 24chasa.bg

Infecția cu Coranavirus are un efect toxic asupra centrului de somn din creier, a spus dr. Peter Cipev – specialist în medicina somnului la Societatea Europeană pentru Studierea Somnului. Combinația tuturor efectelor adverse asupra odihnei de noapte menține creierul într-o stare specială. Conform diferitelor studii, în pandemie visăm mai mult, avem mai des coșmaruri și vise ciudate. Mai grav este că tulburările de somn afectează sistemul imunitar. Somnul este deosebit de important atât pentru răspunsul imun adecvat al organismului la infecție, cât și pentru dezvoltarea memoriei imune după vaccinare.

Insomnia devine o problemă pentru mulți oameni

„Două sisteme din corp au memorie – sistemul nervos central, pentru care somnul joacă un rol important, și sistemul imunitar, pentru a cărui memorie somnul joacă, de asemenea, un rol însemnat”, a explicat doctorul Cipev. El citează un studiu privind producerea de anticorpi după un vaccin, despre care a scris și sursa menționată.

Acesta a comparat răspunsul imun la vaccinurile antigripale și a constatat o diferență de aproape 2 ori în cantitatea de anticorpi în timpul somnului timp de aproximativ 8 ore pe noapte și de mai puțin de 6 ore pe noapte. Desigur, în favoarea unei odihni complete. Potrivit unui alt studiu, în caz de lipsă de somn (mai puțin de 6 ore pe noapte), imunitatea creată este mai scurtă în timp. Și fiecare oră de somn crește în plus cu 50% anticorpii rezultați din vaccin.

Într-o pandemie, insomnia devine o problemă pentru mulți oameni care înainte au adormit imediat ce au pus capul pe pernă. Stresul ritmului particular în care trăim, temerile privind sănătatea și stabilitatea financiară, dificultatea de a combina munca de acasă cu grijile pentru învățarea de la distanță a copiilor, ori privind părinții aflați în vârsta de risc, otrăvesc în diferite moduri calitatea odihnei de noapte. Unii oameni au dificultăți în a adormi, alții se trezesc la fiecare oră, alții au coșmaruri. Ca antidot, neurologii recomandă să petreceți mai multe ore în aer liber – lumina soarelui ne reglează ceasul intern, la fel exercițiile fizice, tehnicile de susținere a echilibrului mental.

Sursa foto: Pixabay