Ţările Europei Centrale şi de Est se pregătesc de un posibil val doi de infectări cu noul coronavirus. Cel puţin aceasta este îngrijorarea în regiune, având în vedere începerea noului an şcolar, ridicarea anumitor restricţii în interiorul ţărilor, revenirea turiştilor din concediu, dar şi răcirea vremii.

Din păcate, România a ajuns pe un nedorit loc fruntaş la nivelul Uniunii Europene. Datele ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) indică faptul că ţara noastră înregistrează cea mai mare mortalitate la nivelul UE de pe urma COVID-19, cu 2,8 decese la 100.000 de locuitori, scrie EUObserver.

România a înregistrat miercuri, 23 septembrie, un record de 1767 noi cazuri depistate în 24 de ore, un record de la debutul pandemiei de coronavirus, în condiţiile în care numărul testărilor a rămas constant în ultimele două luni. Ţara noastră conduce topul ţărilor cu cea mai ridicată mortalitate din cauza COVID-19 la nivel european, cu 2,8 decese la 100.000 de locuitori, potrivit ECDC. La polul opus se află Germania, Danemarca, Cipru, Finlanda şi Letonia, cu mai puţin de 0,1 decese la 100.000 de locuitori.

„În unele regiuni din aceste țări sistemele de sănătate sunt deja sub presiune, cu o rată ridicată de ocupare a paturilor de spital și a secțiilor ATI și cu personal medical în stare avansată de oboseală. Îmbunătățirile care au fost aduse managementului cazurilor și tratamentelor aplicate nu este suficient pentru a evita agravarea bolii sau decesul în cazul pacienților cu vulnerabilități.

Impunerea unor restricții stricte, care s-a dovedit o măsură efectivă în controlul răspândirii pandemiei în UE în primăvara anului 2020, pare să fie singura strategie care poate asigura un impact moderat (spre deosebire de unul ridicat) al bolii asupra indivizilor și sistemelor de sănătate. Ca atare, în aceste țări, chiar și cu impunerea unor măsuri stricte de restricție, riscul general de Covid-19 rămâne ridicat la nivelul populației în general și foarte ridicat pentru indivizii vulnerabili”, scrie în raportul realizat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

Se va ajunge din nou la unele măsuri de carantină?!

Autorităţile din România insistă că situaţia este sub control şi că se află deocamdată într-o fază de platou.

“Situația e stabilă; avem creșteri zilnice, dar credem că deocamdată suntem într-o fază de platou. Noi activități precum începutul noului an școlar, deschiderea interiorului restaurantelor, campania electorală și ziua votului pot aduce o creștere a numărului de infectări cu coronavirus. Totul depinde de cât de bine vor respecta românii măsurile sanitare, cum ar fi obligativitatea măștilor, menținerea distanței sociale și proceduri de igienă îmbunătățite”, spune Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, pentru EUObserver.

România a ridicat restricțiile privind interiorul restaurantelor și a mărit numărul maxim al participanților la evenimente private în exterior și interior la 100, respectiv 50 de persoane. Țara se află și în toiul campaniei electorale, cu alegeri locale programate duminică.

Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică, avertizează că numărul cazurilor va crește după alegeri și s-ar putea ajunge din nou la impunerea unor măsuri de carantină. El crede că autoritățile au luat unele măsuri populiste pentru a nu-și pierde susținerea.