Africa este deja un continent pus in faţă unei lipse acute de vaccinuri împotriva COVID-19, astfel că cel de-al treilea val al pandemiei, ce se răspândeşte cu repeziciune pe acest continent, ar putea provoca un adevărat dezastru umanitar.

Lipsesc dozele de vaccin, iar africanii nu au oricum încredere în campaniile de vaccinare

Doar puţin peste 1% din populaţia acestui continent a fost până acum complet vaccinată împotriva noului coronavirus, transmite Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Şi nu este vorba doar despre lipsa dozelor de vaccin. În multe ţări africane, populaţia are un sentiment puternic de neîncredere faţă de vaccinare.

Directoarea regională a OMS pentru Africa a tras semnalul de alarmă, indicând că acest val va fi, foarte probabil, cel mai grav din Africa, transmite AFP.

Cel de-al treilea val de coronavirus a început pe continentul african la începutul lunii mai, pe 3 mai, potrivit OMS, iar infectările au crescut de atunci în cinci săptămâni consecutive.

Infectările avansează cu 21% mai repede în valul 3 faţă de valul 2, indică datele OMS

La finalul săptămânii trecute, pe 20 iunie, în Africa erau înregistrate 474.000 de cazuri noi de COVID-19. Dacă este să comparăm cu acelaşi interval scurs la începutul celui de-al doilea val, observăm o creştere de 21% a numărului de infectări.

“Al treilea val ia viteză, se propagă mai rapid, loveşte mai puternic. (…) Cu o creştere rapidă a numărului de cazuri şi de raporturi din ce în ce mai multe de boli grave, cel mai recent val ameninţă să fie cel mai grav din Africa”, spune dr. Matshidiso Moeti, directoarea regională a OMS pentru Africa.

Varianta Delta din India ameninţă să pună stăpânire şi pe continentul african

Varianta Delta face probleme mari şi în Africa. Ea a fost semnalată până acum în 14 ţări africane şi înregistrează o pondere foarte ridicată în Uganda (97%) şi Congo (77%).

Pandemia de coronavirus a revenit puternic în 12 ţări de pe acest continent, iar cel de-al treilea val de COVID-19 este amplificat de răspândirea noilor variante, de respectarea precară a măsurilor de sănătate publică, dar şi de o interacţiune socială ridicată.

“La rata actuală a infecţiei, se preconizează că focarul actual îl va depăşi pe cel anterior până la începutul lunii iulie”, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Dr. Matshidiso Moeti a mai cerut “o solidaritate internaţională” pentru a se putea lupta eficient împotriva pandemiei în Africa. “Lipsa de vaccinuri prelungeşte deja durerea din cauza Covid-19 în Africa”, a mai spus aceasta.

Sursa foto: Dreamstime