COVID, impact catastrofal pe piața muncii. Avertisment direct al Organizaţiei Internaţionale a Muncii

Directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), Guy Ryder, a lansat un avertisment fără precedent. Oficialul a apreciat drept „catastrofal” impactul pe care pandemia Covid-19 l-a avut pe piața muncii. El a spus răspicat că ceea ce urmează va fi mai grav decât ceea ce am avut în urma crizei financiare din 2008.

Directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), Guy Ryder, a catalogat luni drept „catastrofal” impactul pe care pandemia Covid-19 l-a avut pe piața muncii. Ryder a subliniat că situația din prezent este cu mult mai gravă decât cea apărută în urma crizei financiare din 2008, scrie mint.com.

Mai mult, șeful OIM a atras atenţia supra unei reveniri economice inegale după pandemie, alimentată parţial de inegalităţile semnificative în distribuirea vaccinurilor.

El a atenționat că urmează o criză de patru ori mai gravă decât cea din 2008.

„Impactul a fost devastator, catastrofal. Pe ansamblu, pentru toţi cei care muncesc, este vorba de o criză de patru ori mai gravă decât cea provocată de criza financiară din 2008-2009”, a declarat Guy Ryder la debutul reuniunii ministeriale a Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Semnal dur al lui Guy Ryder

Pe măsură ce ne uităm la procesul de recuperare în care unele economii cresc rapid, sunt create cu viteză mare noi locuri de muncă. Cred că trebuie să fim conştienţi despre cât de inegală va fi revenirea dacă va continua pe traiectoria actuală” – Guy Ryder, directorul OIM.

Săptămâna trecută, Organizaţia Internaţională a Muncii (agenţie aflată în subordinea ONU) a estimat că cel puţin 220 de milioane de persoane ar urma să rămână fără loc de muncă la nivel global în acest an. În plus, job-urile pierdute din cauza pandemiei nu vor fi recuperate mai devreme de anul 2023!

În perioada 7-19 iunie, la Geneva are loc reuniunea anuală a membrilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

De altfel, în luna mai, specialiștii au atenționat că poate urma un val de demisii în perioada post pandemie. Acesta se vor petrece în condițiile în care viața angajaților a fost dată peste cap de perioadele de izolare și de lucrul la distanță. Companiile vor trebui să își diversifice oferta, pentru a-și păstra forța de muncă, spun unele voci din piață.