Greu de spus pe cine ar fi preferat Kim între Donald Trump și Biden, dar pare să-și urmeze propria agendă, indiferent de cine va deveni noul președinte. Biden poate adopta politica de „răbdare strategică” față de Coreea de Nord, așa cum a făcut Barack Obama sau poate oferi diplomației o altă șansă, cum a făcut Trump. Desigur, guvernul Moon Jae-in din Coreea de Sud l-ar vrea pe Biden pentru a relua negocierile diplomatice cu Phenianul.
Indiferent de politica pe care administrația o va Biden o pune în aplicare, Kim Jong-un pare să aibă propriul său calendar. De fapt, reuniunile inter-coreene și SUA-Coreea de Nord au început cu cu data de Anul Nou 2018. În 2017, Coreea de Nord a efectuat cel de-al șaselea test nuclear și a lansat racheta Hwasong-15, amplificând criza din Peninsula Coreeană. Președintele Trump a rostit faimoasa frază „foc și furie”, iar politica SUA față de Coreea de Nord a fost „presiune maximă”.
Iar ulterior, „focul și furia” lui Trump s-au transformat în scrisori de dragoste.
Chiar și cu Biden pregătit să devină președinte, Coreea de Nord nu va reacționa diferit. Phenianul a decis să caute o strategie de supraviețuire pe termen lung împotriva Statelor Unite. Percepția nord-coreeană era că Statele Unite nu aveau intenția de a ridica sancțiunile economice, chiar și cu promisiunea Coreei de Nord de a abandona instalațiile nucleare de la Yongbyon.
Drept urmare, Coreea de Nord a precizat că nu va relua negocierile nucleare așa cum vor SUA. Kim Yo-jong, sora mai mică a lui Kim Jong-un și șefă adjunctă a Partidului Muncitorilor din Coreea, a insistat că țara sa nu va fi implicată din nou în dialogul nuclear decât dacă americanii își schimbă strategia de negociere.
Un semnal clar că negocierile administrației Biden cu Coreea de Nord nu vor fi ușoare. Mai mult, revenirea lui Biden la „răbdarea strategică” a lui Obama va îngreuna convingerea Coreei de Nord pentru a reveni la masa negocierilor. În acest caz, sunt șanse mari ca tensiunile dintre Coreea de Nord și Statele Unite să crească din nou. Iar Kim Jong-un să nu-și mai respecte moratoriul autoimpus asupra testării rachetelor nucleare și cu rază lungă de acțiune.