Avem buget pentru 2015! Asta e vestea bună. Nu se măresc taxele! Asta ar fi vestea şi mai bună, dacă nu ar fi umbrită de îndoielile tuturor celor care au experienţă în evaluări macroeconomice. De ce sunt oamenii neîncrezători? Hai să luăm, în primul rând, exemplul DNA. Instituţia asta aflată în dizgraţia politicienilor corupţi a primit „cadou“ din partea guvernului Ponta o micşorare de buget. Este un semnal extrem de clar în ceea ce priveşte voinţă politică a celor aflaţi azi la putere. Pentru ei, cu cât sunt mai puţine şanse de a fi prinşi la furat, cu atât mai bine.

Degeaba iese tânărul prim-pesedist la televizor să-şi pună cenuşă în cap şi să explice că – în sfârşit! – a înţeles voinţa poporului. Păi, ce nu era clar înainte de turul doi al alegerilor pe care le-a pierdut la scor?!? Credea Victor Viorel că oamenii îşi doresc să fie batjocoriţi? Că le place să fie săraci? Că ard de nerăbdare să fie minţiţi? Că abia aşteaptă să mai apară un şmecher cu diplome „la mişto“ în fruntea ţării? Îmi permit să cred că actualul prim-ministru nu este chiar atât de bătut în cap. Mai degrabă, a crezut că merge formula asta, singura pe care o cunoaşte. Dar nu a mers. După cum nu o să meargă nici şmecheria cu tăierea banilor pentru singura instituţie de stat care la ora actuală funcţionează cu motoarele din plin, în România. Faptul că puşcăriile au astăzi onoarea de a găzdui mai mult de jumătate din baronii locali plus şefa de la Crimă Organizată, nu este un lucru de mândrie. Dar nu este culpa procurorilor că se întâmplă aşa. Este vina celor care au furat şi continuă să fure. Este responsabilitatea celor care aleg să-i protejeze pe hoţi, în speranţa că le va veni şi lor rândul la borcanul cu miere al banilor publici. Nimeni nu-şi doreşte ca după supremaţia hoţiei patronate de politicieni să urmeze o dictatură a procurorilor. Dar, în momentul de faţă, oricine pune beţe în roate Justiţiei se autodescalifică. Iar în mod evident, Ponta a fost şi a rămas unul dintre aceştia.

Să nu găseşti bani în bugetul unei ţări cu PIB de aproape 150 de miliarde de euro, cât are România, pentru o mână de oameni care apară legea nu este plauzibil. După cum nu e plauzibil nici să inventezi taxe noi şi să manaresti accizele sub pretextul că nu sunt bani, dar să tăi drastic investiţiile în infrastructură. Iar asta a fost tot ce a arătat actualul prim-ministru în cei doi ani şi ceva de mandat. Mie, unuia, îmi este clar că nu mai avem ce aştepta bun de la personajul politic Ponta, croit la atelierele de producţie ale UTC şi şlefuit, probabil, de ceva servicii de informaţii. Poate doar să mai stea în funcţie până trece iarna şi se conturează o nouă formulă de majoritate parlamentară care să preia puterea. Ţara asta are nevoie de o reformă profundă, care să pună reguli simple şi clare pentru priorităţile naţionale: creştere economică, educaţie, sănătate, protecţie socială. Păstrarea actualului sistem şi încercarea disperată de a-l ţine în echilibru, precum face un circar cu farfuriile rotite în vârf de băț, nu ne duce nicăieri.

Avem acum un proiect de buget pentru anul următor. Nu cresc taxele. Ne-am înţeles cu FMI. Oare? Nu cumva au înţeles până şi cei de afară că, pur şi simplu, nu au ce discuta cu actualul Guvern? Şi că s-au mulţumit doar să se asigure că nu se produce vreo calamitate până se găseşte cineva care să-l scape de chinuri pe Victor Ponta?

 

CLAUDIU ȘERBAN,
director editorial, Capital