Primăria Craiova a anunțat finalizarea unui proiect care presupune accesul la apă de izvor direct de la robinetele cetățenilor

Cu ocazia Zilei Mondiale a Monitorizării Calității Apei, Primăria Craiova anunță încheierea unui proiect major care a permis furnizarea unei ape de calitate în oraș: craiovenii vor avea acces la apă de izvor direct de la robinetele lor.

Acest proiect reprezintă un exemplu de bune practici, care stă la baza discuțiilor din cadrul Conferinței România Inteligentă – „Apă, sănătate, viață – gestionarea inteligentă a resurselor de apă”.

La eveniment vor participa miniștri, primari, autorități județene și oameni de afaceri, care vor discuta despre posibilitatea replicării acestui proiect ambițios în alte zone din România.

Conferința are inițiativa globală ce promovează responsabilitatea față de resursele de apă și marchează finalizarea unui proiect important prin care locuitorii din Craiova vor avea acces la apă de izvor direct la robinet, oferind un exemplu de bune practici în managementul resurselor de apă.

Evenimentul subliniază un pas crucial în eforturile globale de protejare și monitorizare a calității apei, celebrând succesul remarcabil al Craiovei în asigurarea unei ape de înaltă calitate.

„S-a finalizat deja proiectul, acum suntem în faza de recepție a calității lucrărilor, deci undeva pe la sfârșitul anului locuitorii Craiovei vor beneficia de cea mai pură apă de izvor de la robinet și asta pentru că avem o aducțiune de 123 km de apă de munte de la Izvarna.

Este exact ca un vulcan apa care vine de acolo și este transportată pe această conductă de 123 km, pentru care a trebuit să facem peste 7.000 de exproprieri. Vă dați seama ce înseamnă să expropriezi 7.000 de proprietari și, de asemenea, să trecem proiectul prin două consilii județene.

Din cauza aceasta o să fie prezenți la dezbatere și președinții de la Dolj și de la Gorj ai consiliilor județene, pentru că anul acesta vom încheia cel mai curajos contract de aducțiune de apă din ultimii 50 de ani din România”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, pentru Antena 3 CNN.

Apă
SURSA FOTO: Dreamstime

Primarul Craiovei a subliniat necesitatea extinderii acestor proiecte și în alte localități din România

Ea a explicat că, în prezent, orașul este alimentat dintr-un mix de surse: Jiu, izvoare captate din Gioroc și Izvarna. Totuși, apa de cea mai bună calitate provine din Izvarna, direct din munte.

Vasilescu a afirmat că locuitorii din toată țara ar trebui să aibă acces la apă potabilă de calitate pentru a preveni problemele de sănătate. De asemenea, și-a exprimat speranța că alte municipalități vor urma acest model, mai ales în contextul unei crize mondiale a apei.

„Cred că este foarte importantă calitate a apei. Noi până acum suntem alimentați din Jiu, din câteva izvoare captate din Gioroc, o parte din Izvarna. Este un mix de ape, dar desigur că cea mai bună calitate a apei va fi cea de Izvarna, direct din izvor de munte.

Dar tocmai pentru a nu se îmbolnăvi, locuitorii României trebuie să aibă nevoie de o apă potabilă de foarte bună calitate. Și eu sper din toată inima ca și alte municipalități să poată să facă acest lucru, cu atât mai mult cu cât se întrevede o criză mondială a apei.

Am văzut toți ce a însemnat seceta anul acesta, când Jiul putea să fie trecut cu piciorul. Vă dați seama că au fost zile întregi în care a trebuit să raționalizăm apa și noi și alte localități, dar de anul viitor așa ceva va fi istorie pentru Craiova”, a mai completat Lia Olguța Vasilescu.