Creatorii TikTok au accesat în mod ilegal date de pe platformă pentru a urmări jurnalişti

ByteDance a recunoscut recent că mai mulţi angajaţi au accesat date ale unui număr de doi jurnaliști care au scris despre întreprindere, conform informațiilor transmise de afp.com

Un mail al consilierului general al ByteDance, Erich Andersen, arată că aceștia sperau să identifice legături între personal şi un jurnalist de la Financial Times (FT) şi unul de la BuzzFeed.

Amintim că cei doi jurnalişti au scris despre scandaluri legate de această întreprindere în baza unor informaţii obţinute în mod confidenţial, potrivit sursei menționate.

Angajaţii identificaţi nu mai lucrează pentru întreprindere

De asemenea, consilierul general al ByteDance a subliniat că angajaţii aflaţi în contact cu aceşti jurnaliști nu mai lucrează pentru întreprindere. Erich Andersen nu a oferit detalii despre numărul total al salariaţilor care se află în acest caz.

ByteDance a condamnat această „iniţiativă nefericită care a încălcat grav codul de conduită al societăţii”.

Adresele IP ale jurnaliştilor au fost obţinute cu scopul de a stabili dacă se aflau în acelaşi loc cu colegii suspectaţi la ByteDance de faptul că au divulgat informaţii confidenţiale, relevă un raport intern transmis de Erich Andersen.

Aceste informaţii afectează imaginea pe care TikTok depune eforturi să şi-o îmbunătăţească în rândul clienţilor şi guvernelor – imaginea unei platforme atentă la protecţia datelor utilizatorilor săi şi care respectă securitatea naţională.

Unii experţi sunt de părere că aceste critici sunt exagerate

Critici ai TikTok sunt îngrijoraţi de faptul că aceste date personale pot fi accesate de către firma-mamă, grupul chinez ByteDance, care este supus în mod teoretic controlului Partidului Comunist Chinez.

Totuși, unii experţi sunt de părere că aceste critici sunt exagerate, mai scrie sursa menționată. Ei subliniază că mulţi actori rău intenţionaţi pot avea acces la aceste date – indiferent de proprietarul platformei.

TikTok a anunţat anul acesta că va stoca în Statele Unite toate informaţiile referitoare la utilizatorii americani.

Amintim că situația a devenit mai tensionată la începutul acestui an, după ce un raport al BuzzFeed News a afirmat că unele date ale utilizatorilor americani au fost accesate în mod repetat din China şi a citat un angajat care ar fi spus că „totul este văzut în China”.

TikTok, la rândul său, a confirmat că datele utilizatorilor din SUA pot fi accesate de unii angajaţi din China, dar compania spune că o echipă de securitate cu sediul în SUA decide cine poate accesa datele utilizatorilor americani din China.