Prim-ministrul John Key şi-a prezentat scuze după ce a citit un raport privind operaţiunile ilegale de spionaj care l-au avut ca ţintă pe Kim Schmitz, alias Kim Dotcom, în contextul în care el este rezident neozeelandez. "Sunt uimit de ce am văzut. Organizaţia ar trebui să facă astfel de lucruri conform regulilor", a declarat şeful guvernului. "Evident că îmi cer scuze faţă de domnul Dotcom. Îmi cer scuze" şi poporului, a mai afirmat el.

Este interzis ca Biroul guvernului de securitate a comunicaţiilor (GCSB) să-i spioneze pe neozeelandezi sau persoanele cu reşedinţă permanentă, categorie căreia îi aparţine şi Kim Schmitz, care are cetăţenie germană.

Poliţia a cerut în 2011 ca GCSB să-l pună sub supraveghere pe creatorul site-ului Megaupload.com. Poliţia a precizat că operaţiunea a fost ilegală.

"Dacă lucrurile ar fi fost făcute conform regulilor, ar fi reieşit repede că (Dotcom) era protejat", a adăugat premierul. "Este o eroare fundamentală şi este responsabilitatea GCSB de a acţiona în cadrul legii", a mai spus el.

John Key a cerut un raport asupra acestui caz după ce a aflat că GCSB a interceptat ilegal comunicaţii conducând la arestarea lui Kim Schmitz la sfârşitul lui ianuarie.

Responsabilul guvernului a precizat că a cerut verificări pentru a se asigura că nu a avut loc nicio ascultare ilegală după 2009.

Kim Schmitz, 38 de ani, a fost arestat în ianuarie în somptuoasa sa proprietate din Auckland (în nordul Noii-Zeelande) la cererea FBI. Plasat în detenţie, el a fost eliberat sub cauţiune o lună mai târziu. Audierea în care va fi analizată cererea de extrădare în SUA este prevăzută pentru martie 2013.

SUA îi acuză pe responsabilii Megaupload că au adunat 175 de milioane de dolari distribuind copii piratate de filme, programe de televiziune şi alte materiale. Creat în 2005 şi instalat la Hong Kong, site-ul Megaupload susţine că adună în fiecare zi 50 de milioane de utilizatori.