Credea că nu mai are nicio șansă. Cum a fost salvat un bărbat

Sângerările rectale, oboseala cronică și pierderea rapidă în greutate pot semnala o afecțiune gravă care dacă nu este diagnosticată la timp și tratată corespunzător poate avea consecințe grave, ce poate pune viața în pericol - cancerul rectal. 

Cu un astfel de diagnostic s-a confruntat și un pacient din Craiova. După operația de cancer de rect a făcut chimioterapie, iar lucrurile păreau să intre pe drumul cel bun. Însă, doi ani mai târziu, avea să primească o nouă lovitură: avea metastaze hepatice. Pacientul a fost supus unei noi intervenții chirurgicale. Treptat, bărbatul s-a recuperat și și-a reluat activitățile cotidiene. Dar, la un control de rutină, care a inclus și un examen PET-CT, medicii au descoperit o nouă leziune în zona cu amputația de rect. Era nevoie de un examen histopatologic, dar biopsia nu putea fi realizată. 

În urma unei recomandări, pacientul a ajuns la Centrul Oncologic SANADOR, unde a urmat cinci ședințe de stereotaxie. Ulterior, medicii au reușit să recolteze țesut pentru biopsie, care a arătat că pacientul suferea de o recidivă a cancerului rectal, cu invazie extinsă în pelvis, ce afecta osul sacru, vezica urinară, perineul și ultima ansă ileală. Mai mult, pacientul prezenta și o tumoră hepatică și o eventrație mediană postoperatorie. Pe lângă invazia tumorală extinsă, pacientul avea și o serie de probleme asociate, inclusiv hipertensiune arterială și o tromboză a arterei iliace externe drepte, tratată cu anticoagulante. 

Toate acestea nu făceau decât să crească complexitatea cazului, însă Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia oncologică, chirurgia hepatică și transplant hepatic la Spitalul Clinic SANADOR i-a recomandat o soluție salvatoare, de altfel singura în cazul său, o intervenție de exenterație pelvină totală. Pacientul nu a mai stat pe gânduri și a acceptat operația.

Intervenția a fost extrem de complexă și a implicat echipe medicale multidisciplinare din chirurgie generală, neurochirurgie, chirurgie plastică, anestezie și anatomie patologică, toate reunite sub coordonarea Dr. Gabriel Mitulescu la Spitalul Clinic SANADOR. Operația a implicat rezecția rectului, a unei părți din colonul sigmoid, a vezicii urinare, prostatei, glandelor seminale și ganglionilor pelvini, dar și porțiuni osoase din sacru până la vertebra S1, aripa osului iliac și o parte a intestinului subțire. Pentru reducerea spațiului creat în pelvis și prevenirea complicațiilor, s-a realizat o intervenție de chirurgie reconstructivă care a implicat mutarea de lambouri musculare de pe peretele abdominal în pelvis. 

Intervenția a durat 16 ore și s-a încheiat cu succes. Pacientul a fost transferat în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I a Spitalului Clinic SANADOR, unde a beneficiat de îngrijiri avansate pentru o recuperare optimă. Ulterior, pe secția de specialitate. După 14 zile de la operație, pacientul a primit permisiunea de a se externa. În prezent, se simt foarte bine, continuă programul de recuperare medicală în ambulatoriu și revine la controale periodice.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale multidisciplinare integrate, asigurate de medici din diferite specialități, foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență. Intervențiile chirurgicale complexe, inclusiv exenterațiile pelvine, sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR în condiții de maximă siguranță, într-un bloc operator bine dotat, cu sprijinul constant al medicilor din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Exenterațiile pelvine sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR de o echipă de elită condusă de D