Starea de amețeală apărută din senin și care nu dispare de la sine în scurt timp nu trebuie ignorată, putând fi semnul unei afecțiuni grave, încă nedescoperită. De aceea, este recomandat ca persoanele care suferă un episod de vertij să meargă cât mai repede un consult medical, pentru investigații amănunțite, care să identifice cauza acestui simptom.
Uneori, amețelile inexplicabile pot fi provocate de o afecțiune cardiovasculară. În această situație s-a aflat Rodica, în vârstă de 62 de ani, care s-a prezentat la un consult ORL, pentru că suferea de vertij persistent.
După investigații, medicul i-a spus că nu are probleme cu urechea internă, astfel încât pacienta s-a programat pentru consultație și la un medic neurolog și la un cardiolog. La Spitalul Clinic SANADOR, unde a venit pentru consult la dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională, a primit în cele din urmă diagnosticul corect: boală ischemică.
„Nu mi-a zis nimeni să merg să fac investigații la inimă. Am mai avut colesterolul mărit, am mai luat tratament, am mai întrerupt. Am mai avut tensiune mare, dar numai când mă enervam. Am venit la coronarografie convinsă că nu o să iasă nimic și că sunt sănătoasă tun”, povestește Rodica.
În ciuda faptului că nu avea alte simptome în afară de amețeală, Rodica trebuia să primească urgent tratament, pentru că boala coronariană era deja într-un stadiu avansat și putea duce la complicații. Dr. Rodica Niculescu i-a recomandat tratament prin angioplastie cu stent pentru artera coronară dreaptă, procedură urmată de montarea altor două stenturi, pe trunchiul comun al arterei coronare stângi și artera descendentă anterioară stângă, respectiv pe artera circumflexă.
Intervenția coordonată de Dr. Rodica Niculescu s-a desfășurat cu succes, iar pacienta s-a recuperat rapid după tratament.
„Doamna doctor Rodica Niculescu a vorbit cu mine pe toată durata procedurii, mi-a explicat, ca să înțeleg ce se întâmplă, modul în care m-a tratat și a vorbit cu mine m-a ajutat să trec peste șocul acestei vești”, povestește pacienta.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la proceduri de cardiologie intervențională pentru diagnosticul avansat și tratamentul endovascular al afecțiunilor cardiovasculare. Toate intervențiile se desfășoară în deplină siguranță în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din România dotat cu două angiografe de ultimă generație, Philips Azurion 7.