Potrivit lui Bob Janujah, analist la Nomura Securities, banca de investiţii celebră pentru predicţiile sale negative, octombrie va fi luna cea mai proastă de anul acesta pentru toate bursele lumii. Este posibil ca o revenire uşoară a cotaţiilor să aibă loc pe finalul anului, însă pentru 2012 perspectivele sunt şi mai proaste. „Problema fundamentală este că nu avem tendinţe de creştere pe pieţele dezvoltate, fenomen care se va păstra pentru încă de la trei până la cinci ani din cauza erorilor de strategie ale conducătorilor actuali şi a existenţei unui set de instituţii inadecvate  ale lumii vechi", spune Janjuah, citat de CNBC.
Dacă Nomura este cunoscută pentru predicţiile sale pesimiste, veştile care vin de la optimiştii „de meserie” sunt mai îngrijorătoare. Institutul pentru Cercetarea Ciclului Economic (ECRI) de exemplu, considerat o referinţă imparţială şi foarte exactă când vine vorba despre tendinţe economice, susţinea anul trecut pe vremea asta, când toată lumea vorbea despre o nouă recesiune, că nu poate fi vorba despre aşa ceva. „Este important să înţelegem că o recesiune nu înseamnă o economie proastă – avem asta de câţiva ani încoace. Recesiunea înseamnă o economie care se deteriorează pentru că este blocată într-un cerc vicios”, explică Lakshman Achuthan, economistul şef al ECRI, poziţia institutului.
Iar blocajul pare să fi apărut deja, ECRI schimbându-şi recent poziţia, în sensul că susţine că urmează o recesiune. „Asta vrea să spună în realitate avertismentul ECRI cu privire la recesiune: Dacă credeaţi că acum avem o economie proastă, n-aţi văzut încă nimic”.