Preţul barilului de petrol ar putea ajunge la 200 de dolari, de la 110 cât este în prezent, dacă izbucneşte războiul în Iran, a declarat Constantin Tampiza, consilier al preşedintelui Lukoil în România.
"Dacă izbucneşte războiul în Iran, petrolul poate ajunge şi la 200 de dolari pe baril. Consecinţele ar fi grave: recesiune mondială trei-patru ani, iar benzina în România ar ajunge la 9 lei/litru", a afirmat acesta.
În plus, Tampiza vede, într-un scenariu pesimist, o scădere de 2-3% a PIB-ului României în acest an, în cazul agravării crizei din Europa şi a unor rezultate extrem de slabe ale agriculturii româneşti.
Situaţia din Iran, decisivă
Dacă situaţia din Iran se agravează atât de rău încât dispare o producţie zilnică de 10 milioane de barili, şocul iniţial ar fi atât de mare încât preţul barilului ar putea sări şi de 400 dolari/barili, caz în care benzina ar putea sări de 10 lei/litru, spune Ionel Blănculescu, fostul preşedinte AVAB, care citează un studiu Forbes.
"În cazul unor declaraţii din partea Iranului şi a oficialilor Uniunii Europene care ar spori tensiunile deja existente, barilul ar putea ajunge la 125 dolari/baril", a declarat acesta.
Acesta ar fi doar o primă fază a creşterii preţului, a avertizat acesta. În cazul în care Uniunea Europeană stabileşte, la sfârşitul acestei luni, să impună embargo asupra Iranului, preţul va depăşi, cel mai probabil, pragul de 140 dolari/baril. Apoi, în faza a treia, dacă izbucneşte războiul şi dispar brusc cele 10 milioane de barili din producţia zilnică a Orientului Mijlociu, şocul va duce, pentru o perioadă scurtă de timp, la un preţ de 413 dolari/baril.
OPEC avertizează în legătură cu Iranul
Preţul la petrol ar creşte la aproape 200 de dolari/baril dacă strâmtoarea Ormuz ar fi blocată sau ar putea scădea la 50 de dolari/baril dacă situaţia economică mondială s-ar înrăutăţi semnificativ, a avertizat fostul preşedinte al OPEC-ului, Chakib Khelil, citat de Bloomberg.
În această situaţie, ţările membre OPEC, printre care se numără şi Arabia Saudită, ar putea suplini o parte din petrol către ţările europene. Preţul petrolului a avut recent cel mai mare declin din ultima lună, după ce au apărut zvonuri potrivit cărora Uniunea Europeană ar putea amâna cu şase luni un eventual embargo asupra Iranului. Această amânare ar oferi timp ţărilor europene să găsească alternative la importurile din Iran. Contractele futures la petrol au scăzut cu 2,3% în această săptămână.