Multi isi risca toate bunurile pentru a ajunge „dincolo” sa munceasca. Cativa „oameni de afaceri” autohtoni au gasit solutia. in schimbul unei sume de bani, acestia pot asigura o viza in oricare tara din spatiul Schengen sau in America.
„Eu prefer sa lucrez cu Biserica sau cu sportul, sunt cele mai sigure. De exemplu, de Paste, au plecat 3.000 de romani in Italia, dintre care s-au mai intors doar 1.500. Atunci am facut o gramada de bani. Eu cer pentru o viza de Italia 750 de dolari plus un milion de lei si asigur si transportul pana la Roma sau Padova”, ne explica calm un domn pe care l-am contactat printr-un anunt din ziar. Desi nu banuieste ca suntem ziaristi, a venit la intalnire insotit de avocat. „De formalitati ma ocup eu si nu dureaza mai mult de doua saptamani; singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa mergi la Patriarhie, sa primesti o recomandare si sa nu fi fost extradat de vreo tara occidentala. Nu iau avans si viza este pentru doua saptamani. Urmatoarea plecare pe 2 august”, ne mai spune ghidul nostru.
Recomandarea preotului este esentiala
Pentru a primi recomandarea unui preot este suficient sa strecori 50.000 de lei in buzunarul acestuia si ai primit o stampila pe formularul care trebuie apoi depus langa celelalte acte. in afara de recomandarea preotului, un doritor de viza mai trebuie sa lase afaceristului si o copie de pe cartea de munca vizata pe anul 2000 plus o adeverinta de concediu pentru perioada plecarii, impreuna cu pasaportul si o poza.
Si pretul unei vize difera in functie de destinatia dorita si de perioada. De exemplu, pentru o viza pentru un an de zile in Olanda, pretul este de 3.000 USD. Acest tip de viza da si drept de munca, dar gasirea locului de munca va cadea in grija celui care pleaca.
Pentru Germania, 950 de dolari sunt de ajuns pentru o viza de trei saptamani si este gata in maximum o saptamana. „Pot sa aranjez vize de munca sau de afaceri pentru orice tara. Costa cam mult, dar sunt pe o perioada mare. De exemplu, am acum vize de afaceri pentru Olanda la 1.350 de dolari. Daca ai o firma, iti iei o viza de asta pe o luna jumate si nu te doare capul. Banii ii dai cand e viza gata”, ne declara un alt intermediar de vize.
Chiar si Campionatul de Fotbal care tocmai s-a incheiat a umflat buzunarele procuratorilor de vize. Multi romani care au plecat declarand ca vor sa vada meciurile Nationalei au preferat sa vada tot la televizor Euro 2000, dar cu un loc de munca asigurat in Belgia sau Olanda. „Am avut o relatie si ii urcam in autocarele de copii care au plecat la Euro. Am cerut pentru o viza 2.000 de dolari, dar aveau si transportul asigurat cu autocarul. Nu am mai auzit de ei de cand au plecat”, ne mai declara un tanar care recunoaste ca are ceva relatii in sport.