Una dintre cele mai răspândite practici de Sfântul Gheorghe este împodobirea casei cu plante. Obiceiul este legat de ideea renașterii naturii și are o varietate de forme în funcție de regiune. În Muntenia, oamenii folosesc crengi de stejar sau de păr, în timp ce în Transilvania este preferat rugul verde și leușteanul. În Banat, decorațiunile includ frunze de fag sau gorun, sau tot rug verde. Potrivit tradiției populare, aceste simboluri vegetale sunt menite să protejeze gospodăria de influențele negative ale spiritelor rele.

Sfântul Gheorghe este sărbătorit anul acesta de credincioși în ziua de miercuri, 23 aprilie

De asemenea, se păstrează obiceiul scăldatului în ape curgătoare înainte de răsăritul soarelui, practică despre care se spune că aduce sănătate pe tot parcursul anului și curățare de toate relele. Busuiocul semănat înainte de ivirea zorilor este asociat cu ideea de respect și cinste: cine se spală cu roua de pe el va fi apreciat de toți. În această zi, se consideră că cel care doarme va fi somnoros tot anul, asemenea mieilor.

Un alt obicei este adunarea gunoiului din curte, care apoi este așezat la rădăcina pomilor pentru a stimula roadele bogate. În aceeași zi, de pe câmpuri se culeg plante  medicinale, care urmează a fi păstrate pentru întregul an, în scopuri terapeutice. Semnele vremii în această zi sunt interpretate în tradiția populară ca prevestiri ale recoltei: o rouă abundentă sau o pâclă semnalează un an roditor, iar ploaia prevestește belșug de grâu și fân.

Marchează onomastica a peste un milion de români

Sfântul Gheorghe este sărbătorit nu doar pentru semnificația religioasă, ci și pentru că marchează onomastica a peste un milion de români. Potrivit datelor furnizate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, cele mai frecvente prenume masculine asociate cu acest sfânt sunt Gheorghe și George. Alături de acestea, sunt întâlnite și variante precum Georgean, Georgel, Georgian, Georgică, Gheo, Gheorge, Gheorghiță, Ghiorghe, Ghiorghi, Ghiorghiță, Ghiță, Gicuță, Gică, Gigel, Gigi, Giorgian și Giorgică.

Pe linia prenumelor feminine, cele mai frecvente sunt Georgiana și Georgeta. Se mai întâlnesc și alte variante precum Georgeana, Georgica, Geta, Getuța, Gheorgeta, Gheorgheta, Gheorghița, Gherghina, Ghiorghina, Ghiorghița, Ghița, Gica, Gicuța, Gigi, Gina, Giorgeta, Giorgiana și Giorgica.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, într-o familie creștină, în timpul împăratului Dioclețian, în secolul al IV-lea. A activat ca militar în slujba împăratului, dar a refuzat să renunțe la credința sa în Hristos în ciuda persecuțiilor din anul 303. Ca urmare a mărturisirii publice a credinței sale, a fost întemnițat, torturat și decapitat pe 23 aprilie, zi care a fost stabilită drept ziua sa de prăznuire în calendarul ortodox.

În reprezentările iconografice, Sfântul Gheorghe apare adesea călare pe un cal, străpungând un balaur cu sulița. Această imagine este inspirată dintr-o legendă în care sfântul salvează cetatea Silena din provincia Libiei, aflată sub teroarea unui balaur. Icoana este un simbol al curajului și al luptei împotriva răului, întruchipat de diavol.

De obicei, Sfântul Gheorghe este înfățișat purtând o mantie roșie, specifică martirilor, și este ilustrat fie ca un războinic pedestru, fie ca un comandant militar ținând o cruce și o sabie. În unele icoane este însoțit de alți doi sfinți militari, Theodor-Tiron și Dimitrie.