Din punct de vedere geografic, Israelul se afla pe malul estic al Marii Mediterane, invecinandu-se la nord cu Libanul, la nord-est cu Siria, la sud cu Egiptul si la est cu Iordania. Din suprafata totala de 20.700 kmp, 7.000 kmp apartin teritoriilor palestiniene. Relieful statului este de o diversitate uimitoare: de la culmile inzapezite de aproximativ 2.800 m, pana la cea mai adanca depresiune tectonica pe glob, denumita „Marele Rif, de la campia litorala Haifa pana la teritoriul nisipos, Negev, cu inaltimi ce depasesc 1.000 m.
Clima mediteraneana, cu ierni blande si ploioase si veri toride si uscate, nu prea permite turistilor vizite in sezonul estival. Asa ca in aceasta perioada de primavara, cu cele aproximativ 20o C, vremea este de partea vizitatorilor.
Pentru orice turist care paseste pe pamanturi straine este foarte important sa cunoasca cat mai multe detalii despre obiceiurile si traditiile tarii respective. Pentru „a amortiza cat de cat aceasta trecere de la civilizatia europeana la cea orientala, iata cateva ponturi aflate de la cei care cunosc Israelul.
De cum ati ajuns in aeroport, trebuie sa tineti cont ca orice bagaj nesupravegheat atrage atentia personalului care se ocupa cu securitatea aeroportului, mereu in alerta pentru prevenirea vreunui atentat.
Desi transportul cu taxiul este mai scump (aproximativ 10 USD de persoana), este de preferat sa apelati la el deoarece in perioada sabatului (incepand cu vineri dupa-amiaza si pana sambata seara) nu circula mijloacele de transport in comun. In cazul in care ati apela la autobuze, sunt ceva sanse sa va rataciti. Nu trebuie sa va ingrijorati: localnicii cunosc foarte bine limba engleza sau alte limbi de circulatie internationala si sunt bucurosi sa va poata fi de folos. Serviciile de inchiriere de masini (rent a car) costa intre 55 si 75 USD pe zi.
Pentru ca cel mai important lucru in momentul venirii intr-o tara straina sunt banii, este bine de retinut ca moneda nationala in Israel este sekelul, cu subdiviziunea sa, agora. Bancnotele sunt de 200, 100, 50 si 20 de sekeli. Schimbul altor valute in moneda nationala se poate realiza la casele de schimb, banci sau hoteluri, fiind obligatorie prezentarea pasaportului.
Daca doriti sa procurati suveniruri sunteti sfatuiti sa nu le cumparati din primele zile, deoarece nu cunoasteti foarte bine preturile, iar localnicii banuiesc si speculeaza acest lucru. Pe langa marile centre comerciale, comertul se poate realiza si in bazaruri, buticuri, sau standuri de pe langa obiectivele turistice, unde negocierea capata valoarea de ritual zonal.
Turistii mai viciosi (fumatorii sau consumatorii de bauturi alcoolice) trebuie sa fie preveniti ca tinutul Israelului nu le este propice, deoarece sunt foarte putine localuri unde se poate fuma sau se pot servi bauturi. Apa nu este buna la gust si de aceea cumpararea unor sticle de apa plata este necesara.
In momentul in care veti vizita obiectivele turistice, este bine sa nu aveti bani sau valori asupra dumneavoastra, dar nici sa le lasati in camera, deoarece nimeni nu garanteaza pentru ele. Seifurile de la receptia hotelului sunt cele mai sigure locuri de pastrare a actelor, banilor si bijuteriilor.
Istorie si modernism intr-un singur oras
Locul cu simbolistica religioasa cea mai pregnanta in perioada Sfintelor Sarbatori de Paste este Ierusalimul – denumit si „Centrul Lumii sau „Inima Lumii. Evreii denumesc orasul Ierusalaym – Orasul Pacii, iar arabii, El Kuds – Sfanta.
Din Gradina Ghetsemani, loc unde si-a petrecut ultima noapte in libertate, porneste itinerariul urmat de Iisus Hristos. In aceasta gradina se afla importante biserici, printre care Biserica Tuturor Natiunilor, construita pe Muntele Maslinilor, Biserica Inaltarii Maicii Domnului, unde se pastreaza lespedea de piatra pe care a fost depus corpul Sfintei Maria.
Un alt obiectiv turistic de mare importanta il constituie Drumul Crucii sau Via Dolorosa – drum parcurs de Mantuitor spre colina Golgota si strabatut de milioane de credinciosi din lumea intreaga. In fata zidurilor Cetatii se afla Biserica Sfantul Mormant, inauntrul careia gasim Piatra Ungerii, pe care a fost asezat trupul Mantuitorului dupa coborarea de pe cruce.
Platforma Moscheelor, Zidul Plangerii – unul dintre locurile cele mai sfinte ale religiei iudaice, Biserica Nativitatii – considerata cea mai veche din lume, Mormantul Raselei – venerat deopotriva de evrei, crestini si musulmani, sunt cateva dintre punctele de atractie pentru turisti.
Nu trebuie uitate nici constructiile moderne ale Israelului: Muzeul Cartii – unde gasim manuscrise de la Marea Moarta, Knesset-ul – Parlamentul israelian, Curtea Suprema de Justitie, campusul universitar si multe alte realizari arhitectonice contemporane.
JInfo Tours
Pret: 880 USD/persoana (loc in camera dubla); 220 USD/persoana (supliment single).
Servicii incluse: transport cu avionul, sase nopti cazare cu mic dejun in hotel de 2 si 3 stele, vizite, dejun de Pasti, ghid pe toata perioada, autocar local, taxa viza, intrari la obiective.
Perioada: 7.04 – 13.04.1999.
Mara Two-Services
Pret: 750 USD/persoana (camera dubla); 200 USD/persoana (supliment single).
Servicii incluse: bilet de avion dus-intors, cazare cinci nopti cu mic dejun, hotel de 3 stele, transfer aeroport-hotel, excursie in ziua de Paste la Ierusalim, excursii la Nazareth, Tiberias, Capernaum, intrare obiective, autocar lux, asigurare medicala, ghid.
Perioada: 9.04 – 14.04.1999.
2 H Travel – programul
„Pelerinaj 2000
Pret: 780 USD/persoana.
Servicii incluse: bilet de avion, transport autocar, pensiune completa, asigurare medicala, taxa de vizita, hotel de 3 si 4 stele, pachet documentar, intrari la obiective turistice, ghizi romani.
Perioada: 8.04 – 14.04.1999.
Florina Marinache