Ca şi alte bănci, Credit Agricole vinde active şi îşi eficientizează activitatea pentru a îndeplini reglementările mai stricte privind capitalul.

Directorul general al băncii franceze, Jean-Paul Chifflet, a declarat: ‘Vânzarea Emporiki către Alpha Bank nu este doar un pas pozitiv pentru Credit Agricole, ci şi pentru sectorul financiar din Grecia, care în prezent se află într-un proces de restructurare. Tranzacţia va oferi Emporiki cea mai bună modalitate de a-şi îndeplini obiectivele în actualele condiţii de pe piaţa elenă’.

Conform acordului, Alpha Bank va prelua Emporiki Bank, la preţul simbolic de un euro. De asemenea, Credit Agricole s-a angajat să realizeze o recapitalizare prealabilă a fostei sale filiale cu 550 milioane de euro înainte de vânzare, şi în plus va subscrie 150 milioane de euro obligaţiuni convertibile emise de Alpha Bank. În total, prin însumarea costului iniţial al achiziţiei, pierderile contabile şi majorările de capital, Emporiki a însemnat pentru Credit Agricole o notă de plată de aproximativ 8,7 miliarde de euro.

În anul 2006 Credit Agricole, al treilea mare grup bancar francez, a investit 2,2 miliarde de euro pentru a prelua un pachet majoritar de acţiuni la Emporiki. În perioada care a trecut, Emporiki a înregistrat pierderi în fiecare an, exceptând 2007, valoarea cumulată a acestor pierderi ridicându-se la 5,7 miliarde de euro.

Anul trecut, Banca Naţională a României (BNR) şi-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acţiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din România de către Credit Agricole S.A.
Sursa: Agerpres