Credit Agricole va concedia 2.350 de angajaţi, în special la divizia de investiţii bancare, a declarat miercuri o sursă din sindicatul băncii.
Credit Agricole va renunţa la 1.750 de angajaţi de la divizia de corporate şi investiţii bancare, unde lucrează 13.000 de persoane, şi la 600 de angajaţi de la divizia de consumer finance, susţine sursa, care a adăugat că 500 de concedieri vor fi efectuate la divizia de investiţii bancare din Franţa. O a doua sursă a confirmat cifra de 1.750. De asemenea, se vehiculează că banca ar putea renunţa la 20 din cele 50 de ţări unde are subsidiare de investiţii bancare.
Miercuri, la bursa de la Paris, acţiunile Credit Agricole înregistrau un declin de 1,7%, la 4,45 euro.
Săptămâna trecută şi banca americană Citigroup a anunţat reduceri de personal, în timp ce UniCredit şi Intesa Sanpaolo concediază mii de angajaţi.
Credit Agricole se alătură astfel rivalelor BNP Paribas SA şi Societe Generale, care reduc numărul de angajaţi de la divizia de corporate şi investiţii bancare. Credit Agricole a renunţat la mai puţine active decât BNP Paribas SA and Societe Generale, în urma problemelor de finanţare în dolari, care au afectat băncile franceze în vara acestui an.
Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a retrogradat primele trei bănci franceze, BNP Paribas, Societe Generale şi Credit Agricole, apreciind că credibilitatea lor a fost afectată de mediul operaţional fragil pentru băncile europene.
Moody’s a precizat că a coborât, cu o treaptă, ratingurile pentru datoriile pe termen lung ale BNP Paribas şi Credit Agricole, până la ‘Aa3’, încheind procedurile de revizuire care au început în luna iunie. Ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Societe Generale a fost coborât şi el cu o treaptă până la ‘A1’. Agenţia a precizat că perspectiva pentru ratingurile celor trei bănci este una negativă.
Băncile franceze, prezente şi în România, s-au confruntat în ultimele luni cu vânzări masive ale acţiunilor lor la bursă deoarece criza datoriilor suverane a afectat valoarea băncilor europene de la începutul verii şi a majorat costurile de finanţare, în special în dolari, de pe pieţele americane.
SURSA: Agerpres