Credit Europe Bank a externalizat aproape 25% din portofoliul de împrumuturi, a anunţat prim vice-preşedintele instituţiei, Omer Tetik, citat de Mediafax. "Soldul creditelor acordate de bancă este de 1,1 miliarde de euro, la care se adaugă portofoliul de împrumuturi ipotecare, în sumă de 360 de milioane de euro, pe care le-am externalizat la banca mamă, în Olanda. Astfel, soldul creditelor nu a scăzut în 2009, ci a rămas stabil, mai exact împrumuturile noi s-au situat aproape la
Credit Europe Bank a externalizat aproape 25% din portofoliul de împrumuturi, a anunţat prim vice-preşedintele instituţiei, Omer Tetik, citat de Mediafax.
„Soldul creditelor acordate de bancă este de 1,1 miliarde de euro, la care se adaugă portofoliul de împrumuturi ipotecare, în sumă de 360 de milioane de euro, pe care le-am externalizat la banca mamă, în Olanda. Astfel, soldul creditelor nu a scăzut în 2009, ci a rămas stabil, mai exact împrumuturile noi s-au situat aproape la acelaşi nivel ca rambursările”, a declarat pentru Tetik.
Oficialul Credit Europe Bank anticipează că, în 2010, piaţa creditului din România va creşte cu 5-7% şi speră că instituţia pe care o conduce va obţine un ritm peste această medie. El a explicat că banca utilizează CardAvantaj ca pe „un cârlig”, încercând să vândă şi alte produse clienţilor care au ales deja cardul.
Ponderea împrumuturilor neperformante ale băncii este de 4%, însă, deoarece banca are o solvabilitate aproape de 12%, nu are nevoie în prezent de o majorare a capitalului, potrivit lui Tetik.
Soluţii de criză
Prim vice-preşedintele Credit Europe a precizat că instituţia de credit a reuşit să-şi reducă costurile în acest an, de exemplu prin renegocierea chiriilor pentru unele sucursale, dar şi prin închiderea unor unităţi teritoriale şi diminuarea personalului cu circa 11%.
„De exemplu, la unitatea din Piaţa Victoriei nu am reuşit să renegociem chiria şi ne-am mutat vis-a-vis, unde avem costuri de trei ori mai mici. În prezent avem 99 de sucursale, cea mai recent deschisă fiind cea din Afi Palace şi acum suntem în căutare de noi locaţii, dar nu agresiv. Înainte băncile şi farmaciile erau foarte agresive în extindere, dar acum avem un istoric şi experienţă şi ştim ce fel de agenţie avem nevoie”, a continuat Tetik. El a precizat că Credit Europe Bank avea la finele anului trecut 108 unităţi teritoriale, dar a închis unele unităţi mici.
Credit Europe Bank România, fosta Finansbank România şi membră a grupului turc FIBA, asigură o gamă largă de produse şi servicii către peste 350.000 de persoane fizice, IMM-uri şi corporaţii.
Sursa: Mediafax